2022 година беше една от най-добрите финансови години за Tesla. В същото време инвеститорите изказаха своето недоволство, което показва за пореден път, че пълно щастие няма. В конкретния случай проблемът е самият Илон Мъск, който беше едно от най-често споменаваните имена за последните 12 месеца. Ето защо в началото на седмицата Мъск реши да се раздели с още 20 милиона акции на Tesla на стойност около 3.5 милиарда долара.

Изпълнителният директор на компанията не е предоставил публично причина за продажбата на акции, нито дали тя ще бъде последната: наскорошните му продажби бяха все мащабни и след последните транзакции се оценява, че в негово владение остават акции на Tesla, възлизащи 66 милиарда долара.  
Можем само да гадаем дали натискът от страна на инвеститорите наистина е бил толкова силен, или просто това е поредното ексцентрично решение. Но слуховете твърдят, че участието на Мъск в Twitter е пагубно и някои анализатори спекулират, че последната продажба на акции е неговият отговор на част от дълга с висока лихва, който той плаща по сделката по придобиване на платформата на стойност от 44 милиарда долара. Не е за подценяване и фактът, че акциите на Tesla са надолу с около 60.8% спрямо януари и са на път да постигнат най-лошото си представяне за цялата година. Все пак при обявяването на данните за последното тримесечие Мъск спомена, че обмисля обратно изкупуване на акции през следващата година, като стойността им варира между 5 и 10 милиарда долара. 

Снимки: Unsplash

Виж още: Илон Мъск с коледен подарък за водачите на Tesla Model S и X