Оказва се, че вече съществува нова смразяваща заплаха за поверителността на цифровите данни.

Както съобщава Wired, сайт за търсене на лицево разпознаване, наречен PimEyes, който твърди, че създава биометрични човешки "отпечатъци", е използвал крадени снимки на мъртви хора, за да обучава алгоритмите си.

Според доклада Шер Скарлет, софтуерен инженер и писател, е направила това откритие, докато е търсила в сайта свои снимки. Тя открила нещо доста шокиращо: снимки на майка си, на отдавна починалата си прабаба и може би най-изненадващо - на сестра си, която е починала през 2018 г. на 30-годишна възраст.

Всички тези снимки, казва Скарлет, изглежда са взети от изображения, които тя и семейството ѝ лично са качили в Ancestry.com - сайт, който открито забранява в своите общи условия "извличането на данни, включително снимки, от сайтовете и услугите на Ancestry, както и препродаването, възпроизвеждането или публикуването на каквото и да е съдържание или информация, намерена в Ancestry".

Но това не е просто нарушение на правилата на Ancestry. Починалите членове на семейството на Скарлет просто не са могли да дадат разрешение на PimEyes да обучават алгоритъма си с тези снимки.

"Сестра ми е мъртва", казва Скарлет пред Wired. "Тя не може да даде съгласието си или да оттегли съгласието си да бъде включена в това."

Този вид нарушение изглежда зловещо близък до историята на Хенриета Лакс, чиито клетки са използвани в медицински изследвания и разработване на лекарства в продължение на десетилетия - но са събрани, размножени и разпространени за изследвания посмъртно и без нейното съгласие. Макар и да става въпрос за различна област, все още е валидно, че личното пространство трябва да се зачита и след смъртта ви.

PimEyes нямаше какво да предложи като обяснение.

"PimEyes претърсва само уебсайтове, които официално ни позволяват да го правим", заяви директорът на компанията Джорджи Гобронидзе пред Wired. "Това, че нашите обхождащи устройства по някакъв начин са нарушили правилото, беше много неприятна новина."

И въпреки че сайтът технически разполага с функция за отказ, която може да позволи на потребителите да ограничат използването на определено тяхно изображение в енджина, Гобронидзе признава, че тази функция "няма да работи винаги със 100-процентова ефективност".

Струва си да се отбележи, че това не е първият случай, в който PimEyes е въвлечена в подобни спорове.

Неприкосновеността на личния живот на децата е широко отбелязана като проблем в дигиталната епоха, но макар Гобронидзе да заяви пред Wired, че от 9 януари PimEyes стартира "многостепенен протокол за сигурност" за защита на децата, някои партньори на компанията, включително няколко неправителствени организации, са "включени в белия списък" и могат да извършват неограничени търсения в платформата.

С други думи, правилата невинаги важат.

На други места както групи за защита на правата на човека, така и експерти твърдят, че сайтът дава възможност за преследване и други злоупотреби. И в тази връзка експертите предупреждават още, че данните, откраднати от сайтове като Ancestry, не вредят само на починалите. Те могат да бъдат използвани и за преследване, набеждаване и нанасяне на други вреди на живите, които често са само на един клик разстояние.

Снимка: Unsplash

Виж още: Имплантиран 3D биопринтер може да поправя наранена тъкан (ВИДЕО)