Оригиналният разработчик на помощната програма за овърклок на графични карти MSI Afterburner предупреди, че софтуерът е „полуизоставен“ и „вероятно мъртъв“. Разработчикът, руският гражданин Алексей 'Unwinder' Николайчук, публикува във форумите на Guru3D, че поради икономическите санкции, наложени на Русия след нейното нахлуване в Украйна, MSI не са му платили за работата му по Afterburner от близо година.

„Опитах се да продължа да изпълнявам задълженията си и работих по проекта сам през последните 11 месеца, но това не доведе до нищо друго освен до разочарование“, пише Николайчук. „Имам чувството, че просто плувам срещу течението и хабя енергия за нещо, което вече не е необходимо на компанията. Както и да е, ще се опитам да продължа да го поддържам сам, докато имам малко свободно време, но вероятно ще трябва да се откажа и да премина на нещо друго, което ми позволява да плащам сметките си.“

В изявление за PC Gamer MSI потвърди, че „икономическите разпоредби“ са осуетили минали опити за плащане в банковата сметка на Николайчук и че те възнамеряват развитието на Afterburner да продължи. „MSI работят върху решение и очакват то да бъде разрешено скоро“, се казва в изявлението.

Afterburner е страхотен инструмент за сравнителен анализ и за мнозина това е най-добрата налична помощна програма за лесно овърклокване на GPU. Въпреки това, както повечето софтуер и той ще се нуждае от актуализации, за да остане едновременно полезен и безопасен за използване, като поддръжката за нови графични карти като серията Nvidia GeForce RTX 40 и серията AMD Radeon RX 7000 трябва да се добавя с всяка нова премиера.

Въпреки оптимизма на MSI изглежда, че подобни актуализации може да не дойдат скоро. Не е лесно и да преминете към алтернатива: най-близкият конкурент на Afterburner, EVGA Precision X1, също е изправен пред несигурно бъдеще, след като EVGA напусна бизнеса с графични карти в края на миналата година, макар че поне това се дължеше само на бизнес разногласия с Nvidia, а не на война.

Николайчук също така изясни, че ще продължи да работи върху RivaTuner Statistics Server (RTSS): друг проект, който е технически отделен от MSI Afterburner, въпреки че е жизненоважен за функцията за наслагване на последния.

Снимка: MSI

Виж още: Москва обмисля своя версия на Electronic Arts, за да спаси гейм индустрията си