С напредването на 2023 г. маркетинговата компания Jon Peddie Research представи още лоши новини за хардуерната индустрия на персоналните компютри. Фирмата за пазарни анализи е направила равносметка на доставките на процесори и дискретни графични процесори за четвъртото тримесечие на 2022 г. и тя не е никак добра. Цифрите за графичните процесори не са били толкова лоши от 2011 г. насам. Освен това фирмата прогнозира, че пазарът на графични процесори ще расте много бавно през следващите пет години.

Най-значимата новина от доклада е огромният спад в доставките на графични процесори през изминалата година. Това се отнася не само за дискретните графични процесори, но и за всички графични ускорители. В доклада се твърди, че общите доставки са намалели с 38% на годишна база. В разбивка по графични процесори доставките на настолни компютри са намалели с 24%, а на преносими компютри - с 43%. Това доведе до малки промени в пазарния дял на AMD, Intel и Nvidia. Intel все още държи лъвския пай от пазара на графични процесори благодарение на вградените графики, които се доставят в повечето от нейните процесори. На годишна база обаче AMD е загубила 6% от пазара, докато Nvidia е загубила 2%.

Тримесечието беше тежко и за трите компании, що се отнася до доставките на графични процесори за геймърите. Доставките на Nvidia са намалели с 11.7%, тези на Intel са спаднали с 16.5%, а AMD е доставила с 12.7% по-малко графични процесори. Като цяло компаниите са доставили с 15.3% по-малко графични процесори в този обикновено силен празничен сезон. Вече беше съобщено, че миналогодишните продажби по време на празничния сезон са били нетипично лоши, но това не е изненада. Икономиката започна да се влошава малко в месеците преди него, което подхрани някои икономически тревоги, които продължават и до днес. Jon Peddie Research отбелязва, че четвъртото тримесечие обикновено е без промяна или с ръст, но тази година е било доста по-слабо.

Новините за процесорите също са негативни. Доставките на процесори са намалели със 17.4% спрямо предходното тримесечие и с 35.3% на годишна база. За контекст - през четвъртото тримесечие на 2021 г. са били продадени 84 милиона процесора. През следващата година са били доставени само 54 милиона. Анализът показва, че от всички процесори в ръцете на клиентите почти две трети са в преносими компютри. Другата една трета са настолни процесори, което подчертава значението на мобилните чипове в общите продажби.

Въпреки мрачната обстановка в доклада имаше няколко светли точки. Например доставките на допълнителни платки за настолни компютри са се увеличили със 7.8% спрямо миналото тримесечие. Въпреки сравнително мрачните цифри няколкото плюсове подтикнаха Jon Peddie Research да остане оптимистично настроена. Докладът завършва с думите, че небето е тъмно, но не пада.

Като цяло се очаква индустрията да продължи да бъде в застой и през следващото тримесечие. Не изглежда това да е отражение на продуктите или стратегията на някоя от компаниите, тъй като всички компании са засегнати. Въпреки това има много несигурност за това кога нещата ще се обърнат. Когато наскоро Intel публикува своите тримесечни резултати, компанията заяви, че може да предостави насоки само за това тримесечие, в което се намираме сега. Главният изпълнителен директор на Intel заяви, че "слабостта на макроравнище" може да доведе до трудна първа половина на 2023 г. с възможност за възстановяване по-късно тази година.

Снимка: Unsplash

Виж още: Следващото поколение чипове на Intel ще поддържат необявения Windows 12