Intel изглежда е готова да премине от Windows 11 към следващата, все още необявена платформа от серията. Ново изтичане на информация намеква, че настолните процесори на Intel от следващо поколение може да поддържат бъдещата операционна система на Microsoft.

В момента Intel работи върху наследника на своите чипове от 13-о поколение с кодово име Raptor Lake. Новите процесори на компанията носят кодовото име Meteor Lake и спецификациите им наскоро се появиха онлайн чрез профила, специализиращ в хардуерни новини @leaf_hobby.

Източникът, най-известен с изтичането на пълните спецификации на чиповете Xeon на Intel, публикува в Twitter подробности за Meteor Lake. Въпреки че в крайна сметка туитът беше изтрит, някой успя да забележи вътрешни препратки към Windows 12, преди постът да изчезне. В допълнение към това изтичане сайтът VideoCardz имаше свои собствени подробности за Meteor Lake, които да сподели. Медията разкри, че чиповете от следващо поколение може да включват 20 PCIe Gen 5 ленти и поддръжка за Windows 12.

В момента Microsoft все още не е обявила официално Windows 12. Вероятно обаче операционната система не е далеч, като се има предвид, че компанията се върна към тригодишни цикли на пускане, след като още по време на Windows 10 се отказа от плановете си за ОС като услуга. Тъй като случаят е такъв, възможно е Microsoft да пусне Windows 12 някъде през 2024 г.

Това всъщност е в съответствие с чутото през октомври 2022 г., след като технологичният гигант от Редмънд случайно показа това, за което се смята, че е изображение на прототип на Windows 12. Източници, близки до темата по това време, твърдяха, че следващата версия на Windows е с кодово име Next Valley и трябва да бъде пусната през 2024 г. С текущата траектория на компанията не би било изненада, ако Windows 12 в крайна сметка включва повече функции на AI. Докато говори с The Verge за най-новата актуализация на Windows 11, която интегрира новия базиран на AI Bing в лентата на задачите, ръководителят на потребителския маркетинг на Microsoft, Юсуф Мехди каза следното:

"Когато започнем да разработваме бъдещи версии на Windows, ще помислим за други места, където AI трябва да играе естествена роля по отношение на изживяването".

Очаква се Meteor Lake да включва подобни възможности на AI като тези в процесорите Ryzen 7000 на AMD. Ако Microsoft наистина пусне Windows 12 през 2024 г., това ще бъде точно навреме за най-новите чипове на Intel, които се очаква да стартират по-късно тази година или в началото на 2024 г.

Снимка: Unsplash

Виж още: Notepad с раздели и чат с Bing AI са само част от голям Windows 11 ъпдейт

 

Тагове: