След като Apple представи серията iPhone 15 и започна да приема предварителни поръчки, настъпи и моментът, в който и самите телефони бяха пуснати на пазара. За да разберем как върви процесът досега, се обръщаме към световноизвестния анализатор на Apple (поне сред любителите на телефони) Минг-Чи Куо от TF International. В последния си писмен доклад Куо твърди, че нещата вървят толкова добре, че приходите и печалбите на Apple за четвъртото фискално тримесечие на iPhone ще бъдат по-добри от очакваното.

Куо продължава да се придържа към прогнозата си, че през второто полугодие на тази година ще бъдат доставени 80 млн. телефона от серията iPhone 15, докато през второто полугодие на миналата година са били доставени 76 млн. броя iPhone 14, което представлява увеличение на доставките с 5.3% на годишна база. Разбира се, миналогодишните цифри бяха повлияни от затварянето на най-голямата фабрика за iPhone на Foxconn в Джънджоу заради блокирането на COVID в Китай.

Куо казва, че проследявайки поръчките за телефото модула, който е ексклузивен за iPhone 15 Pro Max, той очаква, че Apple е повишила поръчките си за върховия модел iPhone 15 до 35 млн. броя, което е 25% ръст спрямо 28-те млн. броя iPhone 14 Pro Max, доставени през втората половина на миналата година. Куо пише, че iPhone 15 Pro Max ще "служи като основен двигател на растежа на бизнеса с iPhone на Apple през 4Q23".

Що се отнася до другия 6.7-инчов модел в линията - iPhone 15 Plus, Куо казва, че очакванията са били толкова занижени, че резултатите от продажбите са по-добри от очакваното. Що се отнася до двата 6.1-инчови модела - iPhone 15 и iPhone 15 Pro, анализаторът смята, че продажбите на двата модела са под очакванията и ако Apple не намали цените на тези два телефона, може да се наложи да намали поръчките за двата.

Това може би е подходящ момент да отбележим, че акциите на Apple продължават да показват слабост, търгувайки се от странично до низходящо и затвориха в петък на 174.79 долара, което дава на компанията пазарна оценка от 2.73 трилиона долара.

Снимки: Apple

Виж още: Samsung бие Apple по нов параграф