По-рано тази година Samsung обяви плановете си за нов шлем за разширена реалност в партньорство с Google и Qualcomm. Последните слухове сочат, че моделът ще бъде преработен в светлината на представянето на Apple Vision Pro, и изглежда, че Samsung може да обмисля някои екзотични идеи.

Профилът Tech_Reve твърди в социалната мрежа X, че Samsung обмисля да включи в шлема възможности за докосване и усещане на аромати.

Източникът не е уточнил тези функции, въпреки че се предполага, че интегрирането на докосване означава, че джаджата ще има сензорен екран или някакъв тъчпад. Това не би било безпрецедентно за продукт за носене, тъй като дори безжичните слушалки имат тъчпадове за управление на системата и медиите. Всъщност дори мобилният Gear VR на Samsung предлага тъчпад за навигация в системата.

Функционалността за миризми обаче изглежда наистина странна и не можем да се сетим за особено голям набор от приложения. Например хедсетът Samsung XR теоретично би могъл да предложи миризма на океан, когато правите виртуална разходка на плажа. Или пък бихте могли да усетите миризмата на борови дървета, докато се разхождате из гора в някоя игра. Надяваме се някой да програмира изживяване с прясно изпечен хляб, ако тази функция наистина се появи.

Въпреки това информацията твърди, че технологиите, свързани с тези гореспоменати функции, ще бъдат обявени на LSI Tech Day на Samsung, който ще се проведе на 5 октомври.

Профилът предполага също, че шлемът на Samsung има плътност над 3000 пиксела на квадратен инч (PPI), което прави екрана много остър. За сравнение Apple Vision Pro предлага приблизително 3400 PPI. Така или иначе, вече чухме твърдения, че Samsung е решила да забави модела, за да се конкурира по-добре с продукта на Apple.

Снимка: Unsplash

Виж още: Meta си партнира с LG за VR шлем за 2000 долара, който ще се появи през 2025