JUPITER е на път да стане първият европейски суперкомпютър, който ще направи скок в ерата на екзамащаба. Това означава, че ще може да извършва повече от екзафлоп (или 1 квинтилион) операции в секунда. С други думи изчислителната мощност на устройството ще надмине тази на 5 милиона лаптопа и/или компютри взети заедно.

Европейското съвместно предприятие за високопроизводителни изчисления EuroHPC JU, което стои зад проекта, вече е подписало споразумение за хостинг с Jülich Supercomputing Centre (JSC) в Германия, където ще се намира JUPITER.

Съгласно условията на споразумението JUPITER (което в превод е съкращение, означаващо „Съвместно предприятие пионер за иновативни и трансформативни изследвания в екзамащаб“) ще бъде инсталиран в кампуса на изследователския институт Forschungszentrum Jülich през 2023 г. Машината ще се управлява от JSC.

Този нов суперкомпютър ще бъде подкрепен от бюджет от 500 милиона евро, разпределен поравно между EuroHPC JU и германски федерални и местни източници.

Забележителната мощност на JUPITER ще подпомогне разработването на високопрецизни модели на сложни системи. Машината ще се използва за анализиране на ключови обществени проблеми в Европа, като здраве, биология, климат, енергия, сигурност и редки материали. Тя също така ще поддържа интензивно използване на AI и анализ на огромни обеми данни.

Експертите очакват компютърът да подобри качеството на изследванията (като същевременно намали разходите) и да интегрира бъдещи технологии като квантово изчисление. Устройството ще бъде достъпно за широк кръг европейски потребители в научната общност, индустрията и публичния сектор.

Наред с изключителната си изчислителна мощност JUPITER ще разполага с динамична модулна архитектура, която ще позволи оптимално използване на различните изчислителни модули, използвани по време на сложни симулации. Трябва да се отбележи, че JUPITER е проектиран като „зелен“ суперкомпютър и ще се захранва от „зелено“ електричество, поддържано от система за охлаждане с топла вода. В същото време се очаква средната му консумация на енергия да бъде до 15 мегавата – приблизително шест мегавата по-малко от суперкомпютъра Exascale на US Frontier.

След завършване JUPITER ще стане деветият (и най-добрият) суперкомпютър, предоставен от EuroHPC JU на Европа. Три се очаква да бъдат налични скоро, а пет вече работят. Сред тях е LUMI, който е класиран като най-бързия в ЕС и третия най-бърз в света.

Снимка: Unsplash

Виж още: Вече може да си купите домашен квантов компютър за 9000 долара