Повечето компютърни геймъри, които имат късмета да ъпгрейдват в момента, са приковали очите си към нови горещи оферти. Те търсят Nvidia 4090 или гамата RX7900 на AMD. Но може би мислят твърде просто, твърде черно-бяло.

Бъдещето на компютрите бавно се превръща в квантово. Работата с кубитите с две състояния, за разлика от нормалните битове, отваря цял свят от изчислителна мощ, от която вероятно трябва да се страхуваме толкова, колкото и да я уважаваме. С потенциала за разтърсване на изчислителната технология квантовите изчисления идват и е малко вероятно някой от нас да е готов за това. Особено след като продължава да става още по-мощна, отколкото очаквахме.

Така че вместо нова актуална геймърска конфигурация, може би квантов компютър е по-добра инвестиция. Сега можете да вземете един от първите в света преносими квантови компютри, които са налични в търговската мрежа. Те са малко по-базови и ще струват поне толкова, колкото тази хардкор геймърска машина, която планирате, но безспорно е много интересна придобивка, която вече съществува на пазара.

Gemini Mini, Gemini и Triangulum са всички членове на това семейство преносими квантови компютри, разработени в китайския технологичен център Шенжен от компанията SpinQ. Можете да ги намерите налични за закупуване в магазина на Switch Science Co на цена от 1 188 000 йени или около 8700 долара за 60 W Gemini Mini.

Преди да си купите квантов компютър, трябва да знаете, че те са доста ограничени в някои отношения. Gemini и Gemini Mini са най-евтините варианти и в най-базовите си конфигурации са само 2-кубитови машини, въпреки че могат да се използват като 8-кубитови симулатори и вероятно пак биха били чудесно начало. Gemini има доста повече мощност от mini и струва 5.72 милиона йени, или около 40 000 долара.

Triangulum очевидно е най-мощният представител на семейството с разтърсваща мощност от 330 W и тежащ цели 40 кг. Тази машина има цели 3 кубита, откъдето идва и името, и може да се използва за инженеринг на импулсна последователност. Компютърът също така може да позволи персонализиране на неговата квантова верига и има порт за програмиране. Този е малко по-близо до 58 000 долара, или 7.92 милиона йени.

Въпреки че са много скъпи, те са наистина невероятна техника. Всички са квантови компютри с ядрен магнитен резонанс или ЯМР, които буквално използват атоми, за да изчисляват неща. Начинът, по който работи ЯМР, е като се вземе молекула и се използва ядреното въртене на атомите вътре в нея като изчислителна система. Плюс това те могат да го направят при стайна температура - т.е. в домашни условия.

Снимка: SpinQ

Виж още: Новото поколение технологии на Nvidia е в сърцето на следващата вълна суперкомпютри