От десетилетия хората си мечтаят роботите да изпълняват всякакви техни команди без абсолютно никакви затруднения. Истината е, че до края на 2021 година видяхме някои наистина интересни иновации, но все пак не е точно това, което сме искали, нали така? От Hyundai ще се опитат да променят това: те представиха своя Mobile Eccentric Droid (MobED), който е в състояние да пренася всичко - от алкохол до бебета. Всъщност робот е малко пресилено (точно поради тази причина те са го нарекли дроид), понеже в крайна сметка става дума за… платформа на колела. Но опростената конструкция крие много потайности. Платформата на MobED е 67 см на 60 см, а височината ѝ умело се регулира според условията. Мобилността се осигурява от четири колела, всяко с височина 33 см. Теглото на дроида е около 50 кг и може да развие скорост от 30 км/ч, като работи около четири часа с едно зареждане. Три мотора, прикрепени към всяко колело, осигуряват мощност и прецизно управление, като същевременно контролират цялостната стойка.

MobED дори няма екран, но го виждаме в доста интересни ситуации: като например уверено да носи кула с шампанско нагоре по склон, без да счупи чашите или дори да разлее и една капка. От Hyundai искат да провокират разработчиците да откриват още приложения, съответно примерите са само с цел да демонстрират възможностите на устройството: да помага при спедиция, тренировка, заснемане на филм и дори... за превозване на бебешка количка - с включено бебе към нея.
Все още не е ясно как точно MobED ще бъде командван, но се предполага, че повече ще разберем по време на CES 2022 през януари.

Снимки: Hyundai

Виж още: Мила Йовович се завръща, за да ни напомни, че пътят на The Walkers е изпълнен с неочаквани завои

Тагове: