Изглежда руското правителство работи по закон, който ще направи част от софтуерното пиратство легално. Този ход ще помогне на руснаците да заобиколят технологичните и софтуерните забрани, които са наложени на страната, след като тя нахлу в Украйна преди две седмици.

Технологични компании, включително Microsoft, Sony, Adobe и Apple, изтеглиха продукти и услуги от Русия. EA, Ubisoft, Take-Two, CD Projekt Red и други компании за игри направиха игрите си недостъпни за закупуване. Забраните на тези компании, съчетани със строгите икономически санкции, имат за цел да окажат натиск върху Русия да прекрати инвазията си в Украйна.

Предложението, наречено „План за приоритетни действия за осигуряване на развитието на руската икономика в условията на външен натиск от санкции“, идва от руското министерство на икономическото развитие. То излага множество политики, които се опитват да помогнат за стабилизиране на руската икономика.

Частта, свързана със софтуерното пиратство, е точка 6.7.3 в частта за информационни технологии от предложението, която предлага „отмяна на отговорността за използването на софтуер (SW), нелицензиран в Руската федерация, собственост на притежател на авторски права от страни, които подкрепиха санкциите“.

По принцип, ако този закон бъде приет, Русия ще отмени всякакви наказателни или граждански санкции, свързани с пиратския софтуер, стига да е от една от компаниите, които са подкрепили санкциите. Разграничението е важно, защото това не означава, че Русия легализира всички форми на софтуерно пиратство. Той е насочен специално към софтуерните компании, базирани в страни, които санкционират Русия.

Предложението изглежда се отнася за всякакъв тип нелицензиран софтуер, включително видеоигри. Основната му цел обаче е да позволи на собствениците на руски бизнеси да продължат да използват софтуер, създаден от компании като Oracle и Microsoft.

Както обаче посочва руският бизнес сайт Комерсант, повечето бизнес софтуер е абонаментна облачна услуга или изисква форма на онлайн проверка, което прави невъзможно използването без достъп до тези сървъри.

Снимка: Shutterstock

Виж още: Coinbase блокира 25 000 руски крипто операции за заобикаляне на санкциите