Coinbase, платформа за обмен, покупка, продажба и съхранение на криптовалута, обяви, че е блокирала над 25 000 крипто адреса тази седмица. В публикация в блога си Coinbase заяви, че акаунтите са свързани с „руски физически или юридически лица, за които смятаме, че участват в незаконна дейност, много от които идентифицирахме чрез собствени проактивни разследвания“, разкри вътрешно разследване. Coinbase заяви, че е споделила тези адреси с властите за прилагане на санкциите.

Законодателите се опасяват, че хора и организации, засегнати от тежки икономически санкции в отговор на руската инвазия в Украйна, могат да използват платформи за криптовалута, за да заобиколят санкциите. Тази нарастваща загриженост доведе до изготвянето на законодателство, което да направи още по-трудно използването на крипто активи за избягване на санкции.

„Криптовалутата надига грозната си глава тук“, каза сенаторът Линдзи Греъм пред NBC News. „Докато санкционирането на [руската] централна банка е хубаво нещо, аз се притеснявам как криптовалутата може да бъде използвана от руснаците, за да заобиколят ограниченията“.

Забраната се отнася само за санкционирани лица, въпреки че имаше натиск за забрана на няколко платформи за обмен на криптовалути да работят изцяло в Русия. Различни борси се оттеглиха, заявявайки, че пълната забрана за криптовалута ще навреди на несанкционираните руснаци, като ги лиши от достъп до техните цифрови фондове, тъй като компании като Visa и Mastercard изтеглят поддръжката си.

Найджъл Грийн, основател на deVere Group, каза пред International Investments: „Макар крипто портфейлите да са анонимни, трябва да се помни, че транзакциите са в децентрализирана книга, която е проследима, постоянна и публична. Ако се опитвате да скриете незаконни пари от правителствата, е по-лесно да използвате пари в брой или злато“.

Колко ефективна би била пълната забрана на криптовалута? Чангпен Джао, основателят на Binance, обяснява пред The ​​Guardian, че криптовалутата е „твърде малка като фактор за Русия“ и че степента на възприемане не е толкова висока, колкото си мислим. След това той казва, че проследимата природа на крипто активите не би била най-добрият начин да скриете парите си, тъй като правителствата могат да виждат блокчейна.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Тъмната страна на криптовалутите

 

Още от Tech