Съдбата на Meta Quest Pro не е сигурна - дори и да не е отменен (както твърдяха някои преждевременни доклади), шлемът не може да се сравнява с Apple Vision Pro (който е изключително популярен, както твърди Apple). Според корейското издание Maeil Business Newspaper собственикът на Facebook сега очевидно си партнира с LG, за да създаде много по-добро продължение на модела.

Първоначално Meta е сключила сделка с LG Display за OLED микродисплеи. Тази сделка обаче е била разширена, за да включи части от свързани компании - батерии от LG Energy и други компоненти от LG Innotek.

Съобщава се, че новите слушалки ще се появят през 2025 г. на цена от 2000 долара. Първоначално цената на Quest Pro беше 1500 долара, но по-късно тя беше намалена на 1000 долара. И двете цени са много по-ниски от цената от 3500 долара на "пространствения компютър" на Apple (който се очаква да бъде пуснат на пазара през следващата година), така че те не са били наистина преки конкуренти.

Засега не се знае какви подобрения ще има в този Meta Quest Pro 2 (или както ще се нарича в крайна сметка). OLED микродисплеите ще повишат резолюцията от 1800 x 1920px на око (със 106° хоризонтален фокус) на Quest Pro, което е общо около 7 милиона пиксела. За сравнение шлемът на Apple има общо 23 милиона пиксела. Какъвто и да е случаят, Meta обикновено е доста открита по отношение на VR технологиите, които разработва в лабораториите си, така че би трябвало да чуем повече за тази Pro версия преди 2025 г.

В долния край на скалата Meta Quest 3 ще се появи тази есен на цена 500 долара, но компанията работи и по още по-бюджетна версия - устройство с цена под 200 долара за 2024 г. Обърнете внимание, че това може да означава "199 долара", но все пак е по-ниско от сегашната цена от 300 долара на излизащия Quest 2. Освен това този модел не е част от сделката с LG.

Снимка: Unsplash

Виж още: Аватарите на Meta най-накрая се сдобиха с крака