Работата на Samsung по проект за сгъваем дисплей за Apple вече не е слух или спекулация. Тази седмица на семинара SID Review в Сеул Samsung потвърди по заобиколен начин, че работи по разработването на голям сгъваем екран за Apple. И по всичко личи, че панелът е предназначен да се използва в лаптоп, т.е. MacBook. Но преди този продукт на Apple да се случи, Samsung трябва да изглади няколко пропуска в технологията си за сгъваем дисплей, за да отговори на стандартите на Apple.

Говорейки по време на събитието SID Review, високопоставен служител на Samsung заяви, че е "необходимо" Apple да комерсиализира сгъваем продукт, за да успее целият пазар на сгъваеми продукти. Не е ясно дали домакинът е имал предвид всички сгъваеми устройства, включително смартфони, или само сгъваемите лаптопи. Но като се има предвид всеобхватната тема на ключовата лекция, вероятно става дума за второто.

По същия начин Samsung не каза открито, че Apple работи по сгъваем MacBook, но силно намекна, че най-малкото подобрява технологията си за сгъваем дисплей, за да отговори на стандарта на Apple и да привлече компанията на пазара на сгъваеми устройства.

Корейският технологичен гигант заяви, че много производители на лаптопи се интересуват от създаването на сгъваем продукт с "пълен дисплей". Всички признаци сочат, че Apple е сред тези производители на оригинално оборудване, а Samsung Display е сред доставчиците на гиганта от Купертино заедно с LG Display.

Съобщава се, че подразделението Display на корейския технологичен гигант използва опита си в производството на сгъваеми дисплеи, за да издигне технологията до стандартите на Apple. Постигането на тази цел изисква подобряване на сгъваемите дисплеи, особено в две области: видимост на гънките и издръжливост на панела.

Според предишни доклади, които се позовават на анализатори от индустрията, Apple може да обяви първия си сгъваем лаптоп, задвижван от технологиите на Samsung Display, през 2025 г. и да пусне устройството на пазара през 2026 г.

Снимка: Unsplash

Виж още: Samsung Fashion Day – Samsung България и Just Cavalli с ексклузивно модно шоу на 26 юли 2023 г. в центъра на София