Не знаем дали ви се вярва, но само преди 18 месеца Meta зададе новата си бизнес стратегия - метавселена и всичко, свързано с нея. Изглежда обаче, че Марк Зукърбърг има нова любов и това съвсем очаквано е AI.  
Според главния технологичен директор на отдела за метавселена Андрю Босуърт Зукърбърг и други висши ръководители посвещават по-голямата част от времето си на изкуствения интелект. Изглежда Боз (както още е познат Босуърт) ще бъде доста самотен и доста недоволен в следващите няколко седмици.  
Анализаторите от Bernstein наляха масло в огъня и предупредиха: "Дръжте под око новооткритата любов на Зукърбърг към всички неща, свързани с изкуствения интелект", казаха те с шеговит тон. "Изглежда, че годината на ефективността приключва (стигнахме до април) и сега е възможна промяна на името на MetAI (нашето най-добро предположение)."   
Инвеститорите и анализаторите съвсем наскоро се възстановиха от разточителството на компанията по отношение на разходите за метауслуги. Сега те искат от Meta да остане консервативна по отношение на разходите, а масовите съкращения - почти една четвърт от компанията - изглежда им дават това, което искат. 
Но ако Зукърбърг иска да не изостава от OpenAI, Microsoft и Google в областта на изкуствения интелект, това ще излезе скъпо. 

През октомври финансовият директор на Meta заяви, че AI ще стимулира "почти целия" ръст на капиталовите разходи на компанията през 2023 г. Оттогава Meta е намалила малко плановете си за капиталови разходи, но компанията купува много чипове на Nvidia, които са необходими за обучението на нови генеративни модели на изкуствен интелект. Всеки от тези компоненти може да струва около 10 000 долара. 
Според Емад Мостаке, значимо име в AI индустрията, изследователската група на MetaAI е използвала 2048 чипа A100 Nvidia в продължение на 5 месеца, за да обучи нов набор от езикови модели.  
От 25 октомври, когато Meta заяви, че инвестира по-сериозно в AI, акциите на Nvidia са се увеличили повече от два пъти, а тези на Meta - с около 54%. 
Дали изкуственият интелект може да помогне на основния бизнес на Meta в областта на рекламите и социалните медии и може ли метавселената да се окаже голямо отклонение, което може да преобърне курса в негативен план - предстои да разберем от отчетите за следващото тримесечие, които трябва да се появят съвсем скоро.  

Снимки: Unsplash

Виж още: Meta е във финансова беда, защото е изплащала на VR разработчици заплати до 1 милион долара