Компаниите за смартфони логично започнаха да обръщат все повече внимание на AI. Най-добрите смартфони в наши дни използват изкуствен интелект и машинно обучение в устройството, за да осигурят множество интелигентни изживявания. Ако производителите на смартфони могат да се занимават с ИИ, могат ли компаниите за ИИ да се занимават със смартфони? Нов доклад показва, че главният изпълнителен директор на OpenAI вероятно е имал същите мисли.

Според доклад на The Information, в който се цитират запознати с разговорите, главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман се е срещнал със своя приятел и известен бивш дизайнер на Apple Джони Айв, за да обсъдят възможността за създаване на "ново хардуерно устройство с изкуствен интелект". Твърди се, че главният изпълнителен директор на инвестиционната група SoftBank Масайоши Сон също е разговарял с двамата за идеята.

Докладът е неясен по отношение на подробностите и не споменава дали тези разговори ще доведат до стартирането на проект. Не е известно също така дали трите лица са решили да си сътрудничат по тази идея, или някоя комбинация от тях я развива.

Освен това не е ясно веднага и дали "новото хардуерно устройство с изкуствен интелект" е смартфон. Но като се има предвид огромният опит на Джони Айв с iPod и iPhone (наред с други продукти на Apple), смартфонът се представя като най-добрия път напред към нас за продукт, ориентиран към ИИ.

OpenAI е най-известна със създаването на ChatGPT - чатбот с изкуствен интелект, който се справя отлично с обработката на естествен език. Това умение бързо направи ChatGPT известен, тъй като потребителите можеха да разговарят безпроблемно с инструмента с изкуствен интелект и да намират отговори на всички свои въпроси.

Успехът на ChatGPT накара Microsoft да инвестира 10 млрд. долара и да сключи търговско партньорство с OpenAI, което позволи на Microsoft да използва основната технология в своя собствен Bing Chat. Това от своя страна даде на Microsoft предимство в надпреварата за изкуствен интелект пред колеги като Google и Apple.

За нас е логично следващата стъпка за OpenAI да бъде да предостави своите умения в областта на изкуствения интелект директно в ръцете на потребителите по целия свят, а смартфонът би бил най-доброто средство за това. Това е така, освен ако AI не мисли друго.

Снимка: Unsplash

Виж още: От какво се нуждае AI?