Всеки ден транзакции на стойност 3 трилиона долара се обработват на 64-годишен език за програмиране, който вече почти никой не познава.

Нарича се COBOL (Common Business Oriented Language) и въпреки че повечето училища и университети са спрели да го преподават преди десетилетия, той остава един от основните езици за програмиране на мейнфрейми, използвани днес, особено в индустрии като банковото дело, автомобилостроенето, застраховането, държавното управление, здравеопазването и финансите. Според Международното списание за съвременни изследвания в областта на науката, комуникациите и технологиите (International Journal of Advanced Research in Science, Communication and Technology - IJARSCT) 43% от всички банкови системи все още използват COBOL, който обработва тези 3 трилиона долара дневни транзакции, включително 95% от всички дейности на банкоматите в САЩ и 80% от всички транзакции с кредитни карти при личен контакт.

Проблемът е, че много малко хора се интересуват от изучаването на COBOL в наши дни. Кодирането му е тромаво, чете се като урок с твърде много писане, форматът на кодиране е педантичен и негъвкав, а компилирането му отнема много повече време, отколкото на конкурентите му. И тъй като вече никой не го учи, все по-трудно се намират програмисти, които могат да работят с целия този код и да го поддържат. Много от тези "COBOL звезди" напускат работната среда и липсват техни заместници.

Това ни поставя в сложна ситуация. Трябва да поддържаме и модернизираме кода, който е в основата на голяма част от света на бизнеса и финансите, но не разполагаме с достатъчно квалифицирани работници, които да извършват тези актуализации.

Точно този проблем IBM смята, че може да реши с помощта на изкуствен интелект.

Подходът на IBM е доста прост: вместо да разчита изключително на ограничен набор от програмисти за решаване на проблема, гигантът изгражда генеративен асистент за код с изкуствен интелект (watsonx), който помага да се преобразува целият този стар прашен код на COBOL в по-модерен език, като по този начин спестява на програмистите безброй часове препрограмиране. На изключително опростен език процесът е подобен на това да подадете есе, написано на английски език, на ChatGPT и да го помолите да преведе определени параграфи на есперанто. Той позволява на програмистите да вземат част от COBOL и да използват watsonx, за да го трансформират в Java. Но, разбира се, на практика това не е толкова просто.

Ако се окаже успешен, асистентът за кодове watsonx може да има огромни последици за бъдещето, но не всички са убедени, че това е сребърният куршум, за който IBM твърди, че е. Мнозина, които си спомнят предишния експеримент на IBM с изкуствен интелект - Watson Health, се колебаят дали да се доверят на друг голям проект с изкуствен интелект на компанията, защото предишният се провали толкова сериозно и не изпълни високопарните си обещания.

Снимка: Unsplash

Виж още: NVMe базираните NAS устройства са супербързи и безшумни, като можете да ги носите с вас дори на път!