Признавам, че съм леко пристрастен, когато става дума за NAS устройствата на компанията Asustor. Използвам няколко от тях вече години наред и съм свикнал да разчитам не само на възможностите им, но и на софтуера и поддръжката от страна на азиатците. Затова, когато се появи новият модел NAS устройство на Asustor, разчитащо единствено на SSD (по-точно NVMe дискове), признавам, че наострих уши и вперих с интерес очи към информацията за него. И започнах да мечтая - как подменям домашния Asustor с… Flashstor.

 

Настъпва ли ерата на NVMe базираните сториджи?

 

Всъщност предполагам, че знаете, какво означава NAS (Network Attached Storage). Това е мини (или по-голям) сървър, служещ предимно за съхранение и бекъп на данни чрез съвременните ултрабързи мрежи. Въпреки основната им функция обаче домашните модели могат да правят наистина доста повече спрямо простото съхранение на данни - включително да ви служат за мултимедиен център и гледане на видео в 4К при 60 Hz. Прочетете малко повече за софтуера на име Plex, и ще разберете какво имам предвид.

И ако аз все още мечтая да направя крачката напред към подмяната на домашното си NAS устройство с нов топ модел като Asustor Flashstor 12 Pro FS6712X, то вие не се колебайте повече какво да си купите и разгледайте двата нови модела, за които ще говоря след малко. Марката Asustor, която е създадена от Asus специално за да предлага устройства за съхранение, вече натрупа достатъчно години опит и можете спокойно да ѝ доверите съхранението на информацията си, каквато и да е тя. Ще намерите налични моделите, за които става дума в тази статия, заедно с още много други модели от марката Asustor от партньорите на Поликомп или на следния линк: https://www.polycomp.bg/Asustor_Flashstor/.

 

 

Новите дрехи на царя

 

Използвам името на култовата стара приказка, за да прикова вниманието ви към новия не само външен, но и вътрешен облик на NAS устройствата от Asustor. Наскоро компанията пусна на пазара първите си два модела M.2-базирани SSD NAS сториджи за домашни и офисни цели и задачи, които се предлагат във вариант с шест или с дванадесет M.2 2280 слота и съответно 2 x 2.5 GbE или 1 x 10 GbE мрежови адаптери. Двата модела са обединени в линията Flashstor, което е съвсем логично - те вече са базирани на SSD чипове с огромна скорост вместо на традиционните дискове тип "Уинчестър". Тази смяна е съвсем логична, защото твърдотелните дискове (без въртящи се части) напълно задоволяват дори най-претенциозните нужди на създателите на видео съдържание днес, осигурявайки едновременно голям капацитет и висока скорост на съхранение. А цените им непрекъснато падат и вече доближават тези на традиционните дискове.

Ако погледнете корпуса на Asustor Flashstor 12 Pro FS6712X или по-бюджетния вариант FS6706T, ще забележите колко по-компактни са размерите спрямо традиционните домашни или офисните NAS сториджи. Те вече приличат повече на… конзола Sony PlayStation вместо на някакво грозно кубче, което да се чудите как точно да разположите в стаята си. А на всичко отгоре можете дори да го приберете в раницата си, без да ви пречи особено, и да заминете някъде на път или по работа.

Flashstor NAS устройствата са създадени да бъдат център на вашата домашна мултимедийна „империя“ – не само заради възможността да складирате огромни обеми със снимки и музика, но и на всякакво видео, което след това NAS устройството да възпроизвежда с 4K 60Hz качество благодарение на мощния си процесор и памет. Ето как.

 

Два варианта, между които да избирате

 

Asustor Flashstor на практика се предлага в два варианта, разположени в един и същ корпус. Първият е FS6706T - по-бюджетен и с по-малко възможности (до 6 M.2 NVMe слота за дискове и два 2.5 GbE порта). Вторият е логично и по-скъп, носи име на модел FS6712X и разполага с цели 12 NVMе слота за дискове, плюс ултрабърз 10 GbE мрежов порт. Всичко останало е като цяло еднакво - корпусът, процесорът (четириядрен 10 nm Intel Celeron N5105), паметта (4 GB DDR4-2933), плюс всички останали портове. Които не са за пренебрегване, разбира се - два ултрабързи USB 3.2 Gen и още два USB 2.0, HDMI 2.0b порт за гледане на 4К видео при 60 херца, S/PDIF за директен цифров звук. Паметта и при двата варианта е 8 GB, но може да се разширява до 16 GB. Като, разбира се, трябва да внимавате със съвместимостта на чиповете, преди да добавяте или да ги подменяте с нови. И двата модела предлагат най-важната и характерна функция за всеки NAS - обединяването на дисковете в RAID масив (от типове 0/1 /5 /6 /10, единичен и JBOD) - на практика почти всеки тип. Имайте предвид, че се използват 2280 PCIe M.2 вариантите, които са с най-голяма дължина. Иначе можете да купувате и добавяте дискове с всякакви обеми, като не забравяте, че все пак по отношение на цена/обем те все още не могат да достигнат доброто съотношение на традиционните харрдискове. Т.е. ще трябва да платите повечко пари, за да постигнете обем в терабайти.

Операционната система на всички Asustor NAS домашни устройства е базираната на Linux ADM (версия 4.2 в тези модели, макар че се обновява доста често). Затова те притежават гъвкавостта и възможностите за настройка и екстри на UNIX-базираните системи, стига да знаете как да ги управлявате. Когато разположите всички NVMe дискове в системата си, ще трябва да ги инициализирате и форматирате в някоя от двете вътрешни файлови системи: Btrfs или EXT4. Имайте предвид, че за да ползвате екстри, като Snapshots и създаване на LUN дялове, ще трябва да ползвате първата. Иначе се поддържат и следните външни файлови системи: EXT4, NTFS, FAT32, HFS+, ExFAT.

 

Музика, видео и дори игри - директно от Flashstor-a!

 

Можете лесно да използвате Flashstor устройствата както с Windows базирани компютри, така и с Mac OS. Професионалистите, които правят видео, да речем, с известния Final Cut Pro софтуер, добре знаят, колко е важно да имат на разположение супербърза външна памет - не само за съхранение, но и за обработка. Същото важи и за работещите с продуктите на Adobe - те се поддържат от Asustor, което, надявам се, е добра новина.

Доста интересен е фактът, който за пръв път чувам за такъв тип устройство, а именно: ако сте активен геймър (какъвто аз за жалост нямам време да бъда), можете да използвате супер бързия Flashstor за увеличаване на дисковото пространство на компютъра си. И то не само за да правите бекъпи! Използвайки iSCSI технологията, ще може да заделите част от сторидж пространството, така че то да бъде използвано директно от Windows операционната система (като буква или локален диск). И да инсталирате огромните си по обем игрови заглавия там, които след това ще могат да се зареждат мигновено по мрежата, без да се притеснявате повече за липсата на място. Т.е. игрите могат да се стартират вече директно от NAS-а ви. Не е ли супер?

Единствената ми препоръка е, ако натъпчете новия си NAS с NVMe дискове, да внимавате с охлаждането им. Тези устройства чисто технологично си страдат от прегряване, особено при активна употреба. Ако монтирате няколко NVMe диска в сториджа, гледайте те да са добре охладени и да имат поне вградени радиатори, за да избегнете проблеми. Да, вграден безшумен охладител е наличен в корпуса на Flashstor моделите, но все пак внимавайте! Иначе шум от него почти не трябва да очаквате да чувате (все пак в кутията липсват дискове с въртящи се части, а фоновияj шум на охладителя е едва 18.7 децибела). Което си е за завист! Не ми се иска да ви разказвам как моите традиционни 4 диска по 14 TB от домашния ми NAS тракат денонощно, без да се съобразяват със съня ми.

За да се възползвате максимално от възможностите и скоростта на Flashstor устройствата, запомнете едно - инвестирайте в ултрабърза домашна или офис мрежа. Ако тя използва стари суичове и мрежови карти (например 10 или 100 Mbit), просто няма как да се радвате на пълната скорост на NVMe дисковете. Поинтересувайте се за цените на суичове и LAN карти със скорост от 5 гигабита или от 10 гигабита и изградете мрежата си, като ползвате такива устройства, за да станете свидетел на чудото да копирате в реално време файлове с размер на 1 гигабайт за… само 1 секунда. Да, на това е способна 10 Gbit мрежата (1250 мегабайта трансфер на данни за 1 секунда). Или цяло стандартно филмово DVD за 3 секунди.

 

Сторидж устройство, което можете да вземете в раницата си на път!

 

Признавам, тази възможност е доста интересна, защото нека бъдем честни - няма как да вземете традиционен NAS сървър в чантата си, освен ако тя не представлява сериозен куфар. Да не говорим, че традиционните харддискове определено не обичат да бъдат друсани, клатени или най-страшното: изпускани и удряни. Технологията на NVMe дисковете, разбира се, не се притеснява от такива ситуации, защото просто няма въртящи се части. Теглото им е десетки пъти по-малко от това на всеки харддиск, което също не е без значение, ако решите да пътувате и снимате огромни обеми снимки или видео, а след това да ги прехвърляте в сториджа за обработка веднага. Разликата е не само в по-малкия обем (с размер на лист А4 формат и дебелина под 5 см), но и в теглото (Asustor Flashstor 12 Pro FS6712X тежи едва 1.37 кг)! Дори и да добавите 12 NVMe диска в него, те ще повишат теглото с малко над… 100 грама! Така става ясно защо може да сравнявате целия NAS сторидж с един малко по-голям, но свръхбърз и супер обемист външен диск, нали?

 

Технически данни:

Процесор: Intel Celeron N5105 Quad-Core, 2.0 GHz up to 2.9 GHz

Памет: 4GB DDR4-2933 SO-DIMM (разширяема до 16GB - 8GB x 2)

Слотове за М.2 2280 PCIe (NVMe) дискове: 6 бр. за FS6706T и 12 бр. за FS6712X

USB портове: 2 x USB 3.2 Gen, 2 x USB 2.0

LAN мрежа: 2 x 2.5 Gbit (за FS6706T) или 1 x 10 Gbit (за FS6712X)

Портове: 1 x HDMI 2.0b видео изход, IR ресивър, 1 x S/PDIF аудио

RAID конфигурации: Single, JBOD, RAID 0/1/5/6/10, RAID 1/5 + Hot Spare

Размери: 48.3 x 308.26 x 193 мм

Тегло: 1.35 кг

Снимки: Asustor