През втората половина на 2025 г. Samsung може да въведе нов вид OLED панел в своите телефони. Тези панели, наречени син фосфоресциращ OLED, известен още като PHOLED, се твърди, че значително намаляват консумацията на енергия в сравнение с използваните днес OLED.

Понастоящем компанията използва зелени и червени фосфоресциращи субпиксели, но сините диоди все още използват флуоресцентни материали. Твърди се, че новите сини фосфоресцентни диоди предлагат вътрешна светлинна ефективност от 100% в сравнение с 25% при флуоресцентните материали.

По-рано беше прогнозирано, че сините фосфоресциращи OLED панели ще бъдат приложени в Samsung Galaxy Z Fold 6 и Galaxy Z Flip 6 през 2024 г. The Elec обаче съобщава, че е имало забавяне в разработването им, което е принудило Samsung да ги използва едва през 2025 г. Това означава, че може да видим тези нови, по-енергоефективни OLED панели в сгъваемите телефони на Samsung след две години.

Понастоящем плановете на Samsung да бъдат първите, които разработват сини фосфоресциращи OLED, изглежда са попаднали на значителна пречка. Животът на панелите в сегашния им вид е само 55% от този на OLED, използващи флуоресцентни сини диоди.

Това е причината някои експерти по дисплеи да смятат, че новият материал може да не стане масов. Така или иначе, очаква се Samsung да продължи с разработването на сини фосфоресциращи OLED, просто за да бъде първият в индустрията, който ще ги произвежда масово, и евентуално да си осигури пазарно предимство за в бъдеще.

Снимка: Unsplash

Виж още: Samsung публикува графика за ъпдейт за над 50 Galaxy устройства 

 

Тагове: