Всички сме свикнали да чакаме доста време за излизането на нов филм.

Когато филмовата адаптация на Wicked беше обявена за пръв път през 2016 г., предложената дата за премиера беше 2019 г., но осем години по-късно все още чакаме след серия от забавяния. След като филмът вече е разделен на две части, най-накрая получаваме първата половина към края на тази година, а втората е планирана да излезе през 2025 г.

Чакането изглежда доста дълго, но има един филм, който всъщност ще отнеме целия ни живот, преди да бъде пуснат на екран. Футуристичният филм е заснет още през 2015 г., но ще излезе по кината едва през 2115 г. Наречен е подобаващо „100 години“ и няма да сме наблизо, за да го гледаме, когато най-накрая се появи по екраните.

Макар че този метод на филмиране не е нова концепция, след като Ричард Линклейтър прекара 12 години в създаването на Boyhood, докато актьорът расте, той със сигурност го довежда до крайност.

Продукцията, наречена в рекламата ѝ „Филмът, който никога няма да видите“, е с участието на Джон Малкович и е режисиран от Робърт Родригес, известен с „Деца шпиони“ и „От здрач до зори“.

Късометражният филм представя Земята един век напред в бъдещето и ще бъде пуснат на екран едва през 2115 г. А защо точно тогава?

Защото е промоция на коняка Louis XIII, на който също му трябват 100 години, за да отлежи правилно, преди да бъде продаден на потребителите. За филма са публикувани множество тийзъри, всеки от които показва различна визия за 2115 г.

Малкович обяснява: „Когато проектът беше представен за първи път, имаше няколко варианта за това какво ще бъде бъдещето. Невероятно високотехнологична, отвъд компютризираната версия на света, пост-Чернобилска, върната към природата, полуразрушена цивилизация, а след това имаше ретро бъдеще, което беше такова, каквото бъдещето се е представяло в научната фантастика от 40-те или 50-те години на миналия век“.

Родригес вече е снимал късометражни филми за луксозната марка алкохол, когато му обясняват концепцията.

„Бях направил няколко късометражни филма за тях и този завърших първи. Мислех, че ще бъде реклама или нещо подобно, и тогава им показах филма и те казаха: „Да, това е страхотно. Това е филмът, който ще заключим за 100 години напред“.

Филмът „100 години“ ще излезе на екран на 18 ноември 2115 г. - не че някой от нас ще е тук, за да го види.

Снимка: Unsplash

Виж още: В изложбата „Незабравените читалища на София“ книгите и спомените оживяват