Сенаторът от Съединените щати Майкъл Бенет написа писмо до главните изпълнителни директори на Apple и Google, в което настоява те да забранят притежавания от Китай TikTok от техните магазини за приложения от съображения за национална сигурност.

Бенет, демократ от Колорадо и член на Сенатската комисия по разузнаването, изпрати писмото до Тим Кук от Apple и Сундар Пичай от Google, като каза, че никоя компания, подчинена на „диктата на Китайската комунистическа партия, не трябва да има властта да натрупва толкова обширни данни за американския народ или да подготвя съдържание за почти една трета от нашето население“.

„Огромното влияние на TikTok и агресивното събиране на данни представляват специфична заплаха за националната сигурност на САЩ поради задълженията на компанията майка съгласно китайското законодателство“, пише Бенет. „Член 7 от Закона за националното разузнаване на Китай постановява, че „всяка организация или гражданин трябва да подкрепя, подпомага и сътрудничи на работата на държавното разузнаване“. Член 14 пък предоставя на китайските агенции за държавна сигурност правомощието да изискват сътрудничество от компании като ByteDance, докато членове 16 и 17 позволяват на агентите от разузнаването да имат достъп до съответните материали и файлове и да използват неговите комуникационни инструменти и съоръжения.

Бенет продължава, като цитира доклад на BuzzFeed News от юни миналата година, който предполага, че инженерите на TikTok в Китай са имали достъп до данните на потребители в САЩ между септември 2021 г. и януари 2022 г. „Всичко се вижда в Китай“, каза един служител на TikTok в документи, прегледани от BuzzFeed, като записите също се позовават на инженер на длъжност „главен администратор“ в Китай, който „има достъп до всичко“.

Писмото на Бенет завършва: „Като се имат предвид тези сериозни и нарастващи опасения, ви моля незабавно да премахнете TikTok от съответните ви магазини за приложения“.

TikTok е под прицела на американските регулатори от години, връщайки се към неуспешния опит на администрацията на Тръмп да забрани приложението от магазините за приложения в САЩ през септември 2020 г. Въпреки това опасенията относно приложението се засилиха през последните няколко седмици, след като както републиканците, така и демократите призоваха служителите да наложат по-строги ограничения за събиране на данни или да забранят изцяло приложението от САЩ.

От своя страна компанията майка на TikTok ByteDance представи план през август, в който подробно описва как планира да попречи на китайското правителство да има достъп до данни за потребители в САЩ и как ще предложи на правителството на САЩ надзор върху платформата. Администрацията на Байдън все още не е отговорила на плана на компанията.

Междувременно най-малко 27 държавни правителства са приели пълна или частична забрана на приложението, докато двупартиен законопроект, внесен в Конгреса през декември, ще забрани приложението за всички в Съединените щати. Комисията по външни работи на Камарата на представителите планира да проведе гласуване на законопроекта този месец.

Снимка: Unsplash

Виж още: TikTok призна, че може да манипулира тенденциите