Може и да ви се струва, че напоследък Meta не са особено мотивирани, но когато става въпрос за метавселената, нещата стоят по друг начин. Компанията разкри как ще изглеждат NFT в Instagram, като освен това бяха демонстрирани и някои функции на услугата. Така например потребителите ще могат да покажат какво са купили или създали безплатно, като профилът в Instagram ще бъде свързан със съвместим дигитален портфейл. Социалната мрежа може автоматично да маркира както създател, така и колекционер, използвайки публични блокчейн данни. Освен това към тях ще бъде включено описание и като цяло от платформата ще се постараят да привлекат по-голямо внимание към колекциите от дигитално изкуство. Първоначално Instagram ще поддържа портфейли от MetaMask, Rainbow и Trust Wallet. Coinbase, Dapper и Phantom идват „скоро“. Публичните данни ще идват отначало от Ethereum и Polygon, като обещаната по-рано поддръжка на Flow и Solana ще пристигне в близко бъдеще.

Социалната мрежа също така подчерта, че NFT все още са обект на правилата на общността. Доста изненадващо е решението на платформата да подчертае, че NFT, като криптовалутата и други блокчейн продукти, могат да бъдат вредни за околната среда. Компанията се надява да компенсира емисиите на CO2 от показването на цифрови произведения на изкуството чрез закупуване на възобновяема енергия.

Плановете на Meta са да разшири поддръжката на NFT до Facebook и да позволи на потребителите на Instagram да демонстрират своите тоукъни чрез разширена реалност в Stories. От компанията добавят, че ще има „допълнителни функции“ както за създателите, така и за колекционерите.

Снимки: Meta

Вижте още: Meta твърдят, че бизнесът може и да е изгубил 3 милиарда, но 2030 г. ще бъде вълнуваща