Специализираните графични карти скоро може да останат в миналото, ако AMD сбъдне новата си идея по въпроса. Неотдавнашно изтичане на информация от базата данни на софтуера за бенчмаркинг GeekBench показа резултат от тест на неиздаден процесор AMD Ryzen 7 7840HS - по-точно тестът OpenCL, включен в GeekBench, разкри, че този чип работи с новата интегрирана графика AMD Radeon 780M.

Защо това е интересно? Ами Radeon 780M изглежда впечатляваща, що се отнася до вградените iGPU модели - резултатите от бенчмарка показват резултат от 36 757 точки в OpenCL, което е приблизително сравнимо с GTX 1650 на Nvidia.

Разбира се, GTX 1650 не беше точно една от най-добрите видеокарти, когато беше пусната на пазара през 2020 г., а днес не бихме я препоръчали на никого. Във всеки случай не и докато съществуват GTX 1660 Super и RTX 3050. Все пак това е мощна демонстрация на какво са способни APU на AMD (терминът, който AMD използва за процесори с вградени iGPU) - и предупредителен знак за конкурента в областта на графиката Nvidia. Ако Radeon 780M iGPU е способен на такава производителност сега, кой знае какви висоти може да достигне AMD в бъдеще?

Навлизайки в детайлите, Ryzen 7 7840HS е един от APU "Phoenix" на AMD, използващ 4nm производствен процес на TSMC и 8 ядра Zen 4, с максимална работна честота от 5.1 GHz. TDP очевидно е само 54 W; за сравнение консумацията на енергия на Nvidia GTX 1650 е 75 W, и то без да се използва пълноценен процесор. Според изтичането на информация в GeekBench чипът изглежда се намира в китайска тестова единица на неназован преносим компютър с 32 GB RAM. Интересно е, че Radeon 780M iGPU изглежда е базиран на по-старата графична архитектура RDNA 2 на AMD, което означава, че бъдещите APU трябва да предоставят още по-голяма мощност на RDNA 3 и 4.

Като се има предвид, че AMD вече е демонстрирала някои много впечатляващи графични умения в своите процесори за различни конзоли - PlayStation 5 и Steam Deck на Valve са чудесни примери за силна производителност в игрите без специална графична карта, - наистина трябва да се запитам колко време ще мине, преди интегрираната графика най-накрая да направи дискретните графични процесори напълно излишни за игрите.

AMD вече предлага едни от най-добрите процесори за игри на персонални компютри с отлични чипове като мощния Ryzen 9 7950X3D и по-масовия Ryzen 7 7700X. Но червеният екип все още се бори да се конкурира с високия клас Intel Core i9-13900K по отношение на суровата производителност на процесора, а настолните му APU все още не са на същото ниво - Ryzen 7 5700G е добър за игри, но все още не сме видели нито един APU от серията G Ryzen 7000 да излезе на пазара правилно.

От известно време насам Nvidia повишава производителността - и цените - на пазара на дискретни графични процесори, като последният ѝ флагман - GeForce RTX 4090 - започва от колосалната цена от 1499 USD (и ще имате късмет да го намерите на тази цена). Ключовото предимство на APU на AMD е, че те са значително по-изгодни; като начало получавате CPU и GPU в един продукт и те нямат абсурдното потребление на енергия (или противоречия, свързани с топенето на кабели) на картите от висок клас на Nvidia. Дори не споменаваме факта, че с достатъчно охлаждане те могат лесно да бъдат вкарани в по-компактни устройства като портативни конзоли или най-добрите ултрабуци.

Разбира се, AMD произвежда свои собствени дискретни графични карти, но нека бъдем реалисти: "Червеният" отбор държи доста малка част от този пазар в сравнение с Nvidia, а Intel се опитва да завладее своя дял в областта на бюджетните графични процесори с някои много агресивни цени на новите карти Intel Arc. Наистина се надяваме AMD да продължи да използва потенциала на своите геймърски APU. Може би наистина не сме далеч от това тези чипове Phoenix да изпреварят най-добрите евтини графични карти - и ако AMD успее да постигне това, Nvidia може да се окаже принудена да продава графични процесори за корпоративни цели и за обучение на изкуствен интелект, вместо да се радва на сегашната си доминация на пазара на игри.

Снимка: Unsplash

Виж още: Продажбите на GPU се сринаха до незапомнени от 10 години нива

 

Тагове: