Министерството на търговията на САЩ постави в черен списък стотици китайски организации, свързани с военни и ядрени изследвания, в опит да предотврати използването на американски технологии за тези операции. Но тези субекти все още могат да получат ключов хардуер на свободния пазар без никакви ограничения според констатациите на Wall Street Journal.

Държавната Китайска академия по инженерна физика (CAEP) е в черния списък за износ на САЩ от 1997 г., но организацията продължава да използва компютри, базирани на процесори Intel Xeon Gold и оборудвани с графични карти Nvidia GeForce RTX, според получени от WSJ анализи на изследователски документи. Такива процесори и графични карти не могат да бъдат продадени от Intel или Nvidia директно на CAEP, но те все още се предлагат от пазари като Ali Еxpress и Taobaо.

Китайската академия по инженерна физика провежда изследвания в различни области. Физиците от CAEP помогнаха за разработването на първата водородна бомба в страната и изиграха важна роля в ядрената програма на Китай. Властите на САЩ не искат Китай да развива допълнително ядрените си способности, но се смята, че страната има над 400 бойни глави и може да натрупа до 1500 до 2035 г.

За да разработят тези бойни глави, китайските изследователи се нуждаят от високопроизводителни изчисления (HPC) и тъй като не могат да изградят мощни суперкомпютри, базирани на водещи чипове, разработени в САЩ, вместо това използват местни процесори. Администрациите и на Тръмп, и на Байдън наложиха строги ограничения срещу полупроводниковия и суперкомпютърния сектор на Китай през последните години.

Например американските производители на оборудване за фабрика за чипове не могат да продават на компании като китайската SMIC, защото инструментите могат да се използват за изграждане на чипове върху усъвършенствани производствени технологии, но SMIC все пак намери начин да разработи 7nm подобни производствени възли. Междувременно американските експортни разпоредби, определени през миналия октомври, забраняват изпращането на американски технологии, които позволяват суперкомпютри с производителност над 100 FP64 PetaFLOPS или над 200 FP32 PetaFLOPS в рамките на 1178 кубични метра или по-малък пакет до Китай.

Все пак CAEP продължава да използва персонални компютри и сървъри, базирани на скорошен хардуер на Intel и Nvidia, тъй като е невъзможно правителството на САЩ да контролира всеки един чип, който американските компании продават, особено като се има предвид, че Китай купи повече от една трета от всички произведени чипове в света през 2021 г. Например търговете за обществени поръчки на CAEP от 2020 г. включват системи, базирани на процесори Intel и оборудвани с графични процесори Nvidia V100.

„Безумно трудно е да се наложат ограниченията на САЩ, когато става въпрос за трансакции в чужбина“, казва бившият висш служител на Министерството на търговията Кевин Улф пред WSJ.

Представител на Бюрото за промишленост и сигурност на САЩ разшири тази идея, като заяви пред изданието: „Тъй като продуктите за масовия пазар се движат през множество страни в глобалните вериги за доставки, пълната видимост на крайните потребители е трудно начинание“.

CAEP не крие факта, че неговите изследователи използват машини, базирани на процесори Intel и графични процесори Nvidia. Институцията разкрива този факт в своите научни статии и изглежда няма начин американското правителство да спре това.

Снимка: Unsplash

Виж още: Учените предупредиха, че сме опасно близо до ядрен апокалипсис