Китай засилва забраната си за чужди смартфони в правителствени служби. Няколко китайски агенции и подкрепяни от държавата фирми наредиха на служителите да спрат да носят iPhone, Samsung Galaxy телефони и други некитайски устройства на работното място. Тези "устни директиви" са издадени в най-малко осем провинции през последния месец или нещо повече, казаха хора, запознати с въпроса, пред Bloomberg.

Връзките между САЩ и Китай, двете най-големи икономики в света, се влошиха през последните години. Двете страни водят търговска война, която ескалира през 2019 г., след като ръководеното от Доналд Тръмп правителство на САЩ постави някои компании в своя списък със санкционирани предприятия. Санкциите прекъсват достъпа на фирмата до най-новите чуждестранни технологии, ограничавайки нейния бизнес обхват и конкурентоспособност.

САЩ продължиха да затягат санкциите си срещу китайски технологични гиганти и също така проучват възможността за забрана на TikTok. Видеоприложението с китайски произход вече е забранено за правителствени устройства в повечето щати. Междувременно Китай все повече става самодостатъчен в областта на технологиите. Здравата вътрешна верига за доставки позволи на Huawei да се изправи и да си проправи път обратно на глобалната смартфон сцена.

Въпреки че все още е далеч от мястото, където беше преди санкциите на САЩ от 2019 г., китайското правителство помага на неговата кауза. Администрацията на Си Дзинпин отдавна е забранила чужди устройства от чувствителни правителствени служби. Други официални агенции и фирми сега следват примера. Източници на Bloomberg са потвърдили подобни директиви в провинции по протежение на проспериращия крайбрежен регион и други части на страната.

Мащабът на тази забрана е неизвестен, т.е. не е ясно колко агенции са наредили на служителите си да не носят телефони на Apple и Samsung в офиса. Китай обаче не е приел никакъв писмен закон за забрана на чужди устройства от правителствени служби. "Китай не е издал закони и разпоредби, които да забраняват закупуването на телефони на Apple или чужди марки", каза говорител на китайското външно министерство през септември.

Тази забрана ще засегне повече Apple, отколкото Samsung. Въпреки че е най-голямата компания за смартфони в света, последната има незначително присъствие на най-големия пазар на смартфони в света (по-малко от два процента пазарен дял). От друга страна, Apple генерира около една пета от приходите си от смартфони от Китай. Той произвежда по-голямата част от iPhone в най-голямата страна в света, въпреки че постепенно се измества.

Тъй като търговската война между САЩ и Китай се засилва, Apple се превръща в съпътстващ конфликта субект. Проучванията показват, че продажбите на iPhone в Китай спадат. Серията iPhone 15 се продава по-зле от предишното поколение. Колкото повече Китай настоява за самодостатъчност, толкова по-голямо ще бъде въздействието върху Apple. Изпълнителният директор на компанията Тим Кук се опитва да поддържа здрави отношения с Пекин, но тези усилия може да не помогнат.

Снимка: Unsplash

Виж още: TikTok е първото приложение, което не е игри, с 10 млрд. долара потребителски разходи

 

Тагове: