Както всички знаем, графичните карти са болезнено скъпи в днешно време, така че представете си изненадата по лицата на мнозина, когато видят една за продан на умопомрачителна сума. Това не беше грешка, а истинска графична карта, която се продава за почти 15 000 долара. Освен това е на пет години.

Сега знам какво си мислите - това трябва да е някаква специална карта за такива пари. И ще бъдете прави, тъй като това е Quadro QV100, притежаваща пълноценния графичен процесор GV100, задвижван от Volta, и 32 GB HBM2 VRAM на шина за памет с ширина 4096 бита.

Този конкретен модел беше пуснат на пазара през март 2018 г., но линията Volta стартира девет месеца по-рано с няколко модела Tesla. Когато картите Quadro бяха насочени към професионалните създатели на съдържание и други подобни, Tesla беше насочена към пазара на HPC (високопроизводителни изчисления).

Всички стари карти Quadro (Nvidia се отказа от името на модела преди няколко години) можеха да се използват за игри напълно естествено, не че някога бихте го направили поради огромните цени.

Но през декември 2017 г. Nvidia пусна видеокартата Titan V и въпреки многократните твърдения на гиганта, че тя не е за игри, все пак получи бенчмарк на PC Gamer. Така се случи, че Titan V беше средно с около 13% по-бърза в 4K игри от тогавашния първенец - GeForce GTX 1080 Ti.

Картите GV100 все още се използват от голям брой суперкомпютри по света благодарение на приличната си производителност в FP64 и способността да извършват матрични операции на нововъведените тензорни ядра.

От Volta насам Nvidia е разработила общо пет графични процесорни архитектури, а RTX 4090 ще разбие Quadro QV100 в повечето области, освен при FP64 изчисленията. За да покриете този сегмент, бихте могли просто да изберете карта от последно поколение A100 40GB, която можете да получите в Amazon за едва 7040 лири, или почти половината от цената на Quadro, която Dell се опитва да продаде.

Ако не беше толкова абсурдно скъпа, щеше ли да си струва да вземете QV100 само за да се забавлявате с нея? Отговорът е прост - не. Въпреки че има много тензорни ядра, нито един от графичните процесори Volta не се поддържа от DLSS API на Nvidia, така че в крайна сметка се стига дотам, че това е просто малко по-бърза GTX 1080 Ti за игри, а нещо като RTX 4070 би било много по-добро.

Единственото нещо, което наистина ни озадачава, е цената от 13 866 лири, която Dell иска за Quadro QV100. При пускането ѝ на пазара цената на картата беше 9000 долара и макар че светът очевидно не може да се насити на графичните процесори на Nvidia за изкуствен интелект и високопроизводителни изчисления, трябва да сте сериозно отчаяни, за да се сдобиете с този.

Снимка: Nvidia

Виж още: 5 задължителни умения, ако искаш да овладееш изкуствения интелект

 

Тагове: