В света има няколко личности, които изглежда могат да си позволят грешни ходове, без обществото да ги осъди твърде строго за това. Илон Мъск и Доналд Тръмп заемат челните места в подобна класация, като сега двамата отново попадат в една новина.  
След като пое управлението на Twitter, Мъск направи прекалено много промени, чиито последствия предстои да усетим. На фона на тях възстановяването на акаунта на Тръмп в платформата изглежда като нещо съвсем естествено. Мъск обяви решението си, като го защити с резултатите от собствената си анкета в Twitter. Гласовете ЗА надделяха, на което Мъск коментира: Vox Populi, Vox Dei (Глас народен, глас Божи). Отговорите ДА спечелиха с малка разлика от 52% срещу 48%, като не е ясно колко от тях са били ботове. Над 134 милиона души са видели анкетата, а гласувалите са около 15 милиона. Ето защо акаунтът @realDonaldTrump и неговите туитове отново са напълно видими само дни след като Тръмп потвърди, че ще се кандидатира отново за президент през 2024 г. 

До премахването на акаунта се стигна след щурма на Капитолия в първите дни на 2021 г., когато платформата отсъди, че съобщенията на Тръмп нарушават правилата срещу възхвалата на насилието.  
Други социални мрежи последваха примера на Twitter, което натежа в това Тръмп да създаде собствена платформа - Truth Social. Все още не е ясно дали Тръмп ще се възползва от възкръсването на акаунта си.  
Интересно допълнение е, че друга социална мрежа косвено е засегната от тези събития: след съобщението за новата кандидатура на Тръмп за президент Facebook ще трябва да спрат да проверяват фактите, свързани с акаунта му там. Към този момент той все още е спрян, но въпреки това неверни изявления, направени от Тръмп, могат да бъдат публикувани в платформата от други потребители. Така например страницата Team Trump е все още активен и има 2.3 милиона последователи. 

Снимка: Unsplash

Виж още: Петъците на Twitter: затворени офиси, объркани служители и един доста непредвидим Мъск