Миналата седмица беше съобщено, че актуализациите на условията за ползване на Zoom през март са дали на компанията широки права да използва данни за клиенти, като аудио, видео и транскрипции на чатове за обучение на модели с изкуствен интелект без изрично съгласие. Въпреки това Zoom изяснява своите практики за споделянето на данни след негативния отзвук от последните промени в условията за ползване.

В актуализирана публикация в блога си главният продуктов директор на Zoom Смита Хашим заяви, че компанията не използва клиентско съдържание за ИИ без съгласие. Тя заяви, че целта е била да се изясни, че "клиентите притежават своето съдържание", докато Zoom се нуждае от лицензионни права, за да предоставя услуги с добавена стойност като записи на срещи и откриване на спам.

"Искахме да бъдем прозрачни, че считаме тези данни за наши, за да можем да използваме данните, генерирани от услугата, за да подобрим потребителското изживяване за всички в нашата платформа. Полезно е например да знаем като цяло по кое време на деня в даден регион има интензивно използване, за да можем по-добре да балансираме натоварването в нашите центрове за данни и да осигурим по-добро качество на видеото за всички наши потребители."

Хашим пише, че за новите функции, базирани на изкуствен интелект, като например резюмета на срещи Zoom ще осигури прозрачен процес на съгласие и ще използва данните само за подобряване на услугите. Тя каза, че данните няма да се използват за обучение на модели на ИИ на трети страни.

"Нашето намерение беше да се уверим, че ако предоставяме услуги с добавена стойност (например запис на среща), ще имаме възможност да го правим без въпроси относно правата за използване. Записът на срещата все още е собственост на клиента, а ние имаме лиценз за това съдържание, за да предоставим услугата по запис".

Уточнението идва в момент, когато практиките за обработка на данни за изкуствен интелект са подложени на внимателен контрол на фона на възхода на генеративния изкуствен интелект. Компании като Instagram, X и Google се сблъскаха с критики заради широките лицензи за използване на клиентски данни за ИИ в техните условия за ползване на услуги.

Zoom е сред многото компании, които бързат да пуснат на пазара нови функции, задвижвани от ИИ. Наскоро Microsoft обяви, че Edge ще ви позволява да пренаписвате текст с помощта на Bing AI. Можете да изберете част от текста в полето за въвеждане и да го пренапишете, като използвате бързата клавишна комбинация Alt + I.

Снимка: Unsplash

Виж още: Следващата ви работа може да зависи от AI