Устройствата на Apple са известни с високата си цена и съответно високия си интерес от страна на потребителите. Това неизменно води и до повишаване на риска от нерегламентирано придобиване на тези устройства на вторични пазари. Но независимо дали става въпрос за препродажба на поостарели или пък откраднати устройства, проблемът е един - първичните собственици на устройствата можеха да оставят регистрираните си профили активни и това да доведе до заключване на телефоните - най-често за постоянно. По този начин те ставаха практически неизползваеми, което е един доста умен ход от страна на Apple. Възможно ли е обаче тази ситуация да се промени? Сега злосторниците, които са се специализирали в кражбите на iPhonе, са се насочили към функцията recovery key. Според The Wall Street Journal тази незадължителна функция прави почти невъзможен достъпа на потребителите до собствените им акаунти. "Ключът за възстановяване е произволно генериран 28-символен код, който можете да използвате, за да си помогнете да възстановите паролата си или да си възвърнете достъпа до вашия Apple ID", според Apple. 

Ключът има за цел да направи профила по-сигурен, но за това е необходим достъп до устройството, както и до ключа. Ако загубите достъп до тях, "може да бъдете блокирани от акаунта си завинаги", допълва Apple на своя уебсайт. 
Това е така, защото активирането на функцията recovery key изключва account recovery, което означава, че без него не можете да влезете отново в акаунта си в Apple ID. 
Технологичният гигант съветва потребителите да съхраняват копие на ключа при член на семейството или да запазят няколко копия. 
Крадците, които използват функцията, се насочват към потребителите, като ги наблюдават как въвеждат своите пароли, преди да откраднат устройствата. След това те са в състояние да активират ключа за възстановяване или да генерират нов, ако той вече е активиран, което довежда до блокиране на потребителя. 
Рейхан Аяс разказа пред Business Insider как се е борила да възстанови достъпа до своя акаунт в Apple ID само няколко минути след като мъж е отмъкнал телефона ѝ пред бар в Манхатън. Тя е била безсилна, докато крадците са взели 10 000 долара от акаунта ѝ. 
Представител на Apple заяви, че компанията работи "неуморно всеки ден, за да защитава акаунтите и данните на нашите потребители, и винаги проучва допълнителни защити срещу възникващи заплахи като тази". 
Според официалната информация е препоръчително да използвате Face ID или Touch ID, когато влизате в устройството на публично място, и да създавате по-дълги буквено пароли за достъп.  

Снимки: Unsplash

Виж още: iPhone 15 Pro пак с Action бутон вместо превключвател за изключване на звука

Още от Tech