Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

Слушалките с гумени тапи не са за всеки. Чувал съм много хора да се оплакват от комфорта им. Въпреки това малките размери и липсата на каквито и да е кабели правят този форм-фактор почти неизменна част от ежедневието. Днес ще разгледаме Huawei FreeBuds 5, които предлагат решение за всички, които искат малки слушалки, но не могат да търпят тапите.

 

Дизайн

Това е аспектът, който отличава в най-голяма степен FreeBuds 5 от конкуренцията. Признавам си, че за първи път виждам слушалки с такава форма. Най-доброто описание, което мога да дам за асиметричния дизайн, е, че става дума за open fit слушалки със сълзовиден корпус. Говорейки технически, 32-градусовата извивка закача слушалките като кука за ухото, формата е универсална и не навлиза дълбоко в ушния канал, затова откъм удобството нямам забележки. Повече от добре дошъл е и IPX4 сертификатът, който гарантира устойчивост на пот и водни пръски.

Откъм сигурност и напасване отначало имах известни опасения, понеже ми се струваше, че слушалките всеки момент могат да паднат. Макар че не се случи нито веднъж, често се налагаше да ги намествам, особено по време на тренировка. За щастие в комплекта има включени гумени… протектори? Не съм сигурен как да ги опиша, но тези допълнителни приспособления обвиват слушалката, като по този начин ѝ придават малко повече обем, което в моя случай беше от голямо значение. Понеже са матови, предотвратяват евентуално изплъзване, тъй като самите слушалки са от полирана пластмаса, която предразполага към подобен сценарий.

Истината е, че имах същото притеснение, когато тествах и FreeBuds 4, но с времето то се изпари, без да се стига до инциденти. Новият дизайн би следвало да е още по-надежден, защото разпределянето на тежестта е по-добро. За целите на това ревю тествах сребристият Silver Frost вариант, като е налична и бяла версия, наречена Ceramic White.

За още повече удобство са имплементирани тъч контроли, които работят както следва: плъзване нагоре или надолу, контролира нивото на звука; двойно натискане паузира/пуска музиката и също така отговаря и прекратява обаждания; натискане и задържане сменя двата ANC режима (General и Cozy) или отхвърля входящо повикване.

 

Звук

Huawei FreeBuds 5 предлагат Hi-Res Audio и LDAC, разполагат с динамичен драйвър с двойна магнитна верига и с повишено аеродинамичното звуково налягане. Обяснено малко по-просто - по-високата магнитна плътност прави басите по-плътни. Увеличеният път на въздушния поток - за да бъде сведено до минимум съпротивлението, в същото време диафрагмата вибрира и по този начин генерира голяма амплитуда.

От приложението AI Life може да се избира между предварително програмирани режими на еквалайзера или да се настройва изцяло по собствена преценка. Изключително полезна е опцията за определяне типа ушен канал, която след бърз тест може да промени настройките на всяка от слушалките, така че да звучат оптимално спрямо разликите в ушите (ако има такива). Не се притеснявайте, ако се окаже, че има някакво леко разминаване, това е съвсем нормално и се наблюдава при много хора.

Минусът на всички open fit слушалки е липсата на пасивната шумоизолация, която предлагат гумените тапи. В градския транспорт и в други шумни среди навлиза известна доза страничен шум, но не бих го определил като дразнещ или нетърпим. Активното шумопотискане е на много добро ниво и на места като офиса, у дома или в кафене заобикалящият ни свят остава на заден план. За щастие аудиото, идващо от FreeBuds 5, остава неуловимо за околните, така че няма шанс да пречите на някого.

Добрата новина е, че ако тези слушалки бяха с тапи, най-вероятно щяха да са едни от най-добре звучащите на пазара. От Huawei наистина са се постарали за звука и той успешно компенсира липсата на пасивно шумопотискане и позиционирането на слушалките извън ушния канал. Така получаваме подобрен комфорт, без това да е за сметка на качеството.

 

Батерия

Huawei оценяват издръжливостта на 30 часа с изключено ANC и 20 с включено. Естествено, тези стойности са общи за слушалките + кейса. Самите слушалки издържат до 5 часа с изключено ANC и до 3 часа и половина с включено.

Зареждането е сравнително бързо и само 5 минути на кабел предлагат до 2 часа възпроизвеждане на аудио. Изключително съм доволен от наличието на безжично зареждане, което за мен вече е задължителна екстра, когато си избирам слушалки.

 

Заключение

За цената си от 299 лв. Huawei FreeBuds 5 предлагат много - ANC, IPX4, до 30 часа батерия, безжично зареждане и дори могат да се свързват с iPhone. Поддържат и комуникация с няколко устройства наведнъж, така че може да слушате музика на лаптопа с тях и в следващия момент да приемете обаждане по телефона. Ако малките слушалки с тапи не са по вкуса ви, то това е една от най-добрите алтернативи на пазара в момента.

 

Вижте още: HUAWEI P60 Pro спечели TIPA WORLD AWARD за най-добър фото смартфон за 2023