Когато се наложи да монтирате нови камери за наблюдение в дома или офиса си, винаги трябва да прецените техния брой и функции, както и да избирате измежду тях. Какво ще кажете обаче, ако вече имате възможност да комбинирате различни по тип и функции сензори и камери, закупувайки само едно смарт устройство? Това вече е доста интересно предложение – ето защо.

 

СИЛАТА НА СЕНЗОРИТЕ Е В ТЕХНИЯ БРОЙ!

Новата умна видеосистема MOBOTIX S74 на практика събира в един корпус функционалността на до 4 модула (сензори и функционални модули), като може да разчитате на гъвкава комбинация единствено от това, което ви трябва: например два различни типа сензори с различни обективи, плюс още два специални сензора за отчитане на други параметри (PIR или IR, да речем). Оптичните Image сензори например могат да снимат видео, прикрепвайки към тях по ваш избор теле-, нормален или широкоъгълен обектив! Да, те са сменяеми, като разполагат с 4К и дори вече с 8К резолюция. Допълнително можете да свържете цветен сензор за видео през деня, черно-бял със супер чувствителност за нощно снимане или цветен с подвижен инфрачервен филтър за дневни или нощни снимки. Друг сензор, който може изберете и да свържете, е първият в света 4 MP вариант с 4 пъти по-висока чувствителност към светлина спрямо стандартните 4К модули (SNR ratio 0.19 при 4 MP). Изборът продължава – може да добавяте и MultiSense модул с PIR функции, чувствителен към яркост или температура, или пък инфрачервен модул, към който също лесно да прикачвате различни обективи – теле-, нормален или широкоъгълен. Не е подминато дори аудиото – за допълнителни звукови възможности е наличен MOBOTIX SpeakerMount сензор. Сензорите бързо и лесно се свързват с MOBOTIX S74 посредством 3-метрови кабели. Но ако по някаква причина тази дължина не ви е достатъчна, можете да удължите разстоянието чрез екстендъри с оптичен кабел, чрез които дължината на отстоянието достига до 30 метра. Един от най-важните модули, добавящ направо извънземни функции, е High-End термалният сензор. Той е уникален – има чудесна разделителна способност от едва 50 μK (микрокелвина), чрез която ще виждате ясно обекти и хора в пълен мрак благодарение на разликите в топлината. Той може да се похвали не само със стандартната CIF резолюция, но дори с VGA (двойно по-голяма) – истинско постижение за света на термалните камери. Разполага дори с възможност за смяна на обективите от теле- до широкоъгълни, както и с топ екстрата: измерване на температура на наблюдаваните обекти в реално време!

 

СУПЕР ЗДРАВИ И СУПЕР КАЧЕСТВЕНИ

Освен че всички модули са надеждно защитени от влага, прах и вандалски прояви (IP66 и IK10 сертификати), те издържат на сериозни температурни разлики от -40 до цели 65 градуса по Целзий, което ги прави подходящи за монтаж навсякъде. Специалните бракети за монтаж позволяват дори двойни комбинации (два независими сензора един до друг) с възможност за накланяне и въртене. Средното им време за живот (отказоустойчивост) е над 9 години, а гаранцията е между 3 и 8 години. Което не е изненада, след като продуктите се произвеждат изцяло в Германия. Възможността да свържете към един корпус няколко сензора ще оцените, когато трябва да разположите две различни камери от двете страни на ъгъла на някоя сграда например. Спокойно разполагате два от 4-те възможни сензора, където ви е удобно, а дори ще ви остане възможност за свързване на още два към същото едно едничко устройство. След като говорим за видеокамери, няма как да не споменем и форматите на запис. Максималният размер на изображението е 3840x2160 пиксела (4К) с Enhanced WDR, поддръжка на H.264/H.265 при 30fps@4K, MxPEG при 20fps@4K, MJPEG и разбира се, масовият стандарт за разпознаване и настройки ONVIF profile S и T. На фона на световните проблеми с енергийните източници днес е добре да знаете, че тези модули са и доста икономични – консумират максимално 25 W в натоварен режим, захранват се по мрежата (PoE class 4) и дори имат вграден слот за MicroSD карта.

 

УМНИТЕ КАМЕРИ РАБОТЯТ С УМНИ ПРИЛОЖЕНИЯ И СА СУПЕР ЗАЩИТЕНИ

Certified Apps са професионални приложения за камери от реномирани партньори, проверени и сертифицирани от MOBOTIX. Те са толкова много на брой и толкова разнообразни, че потребителите могат да използват само приложенията, от които се нуждаят. Всяко приложение е оптимизирано за изискванията на конкретни индустрии и може да бъде закупено и използвано поотделно или в комбиниран пакет. Конфигурирането им е лесно и се извършва директно чрез фърмуера на камерата. Още по-важно е да знаете, че технологията на MOBOTIX е напълно защитена срещу хакерски атаки и фърмуерът се тества всяка година за пробиви от специализирани компании като SySS. До днес не са известни успешни пробиви над продуктите, използващи MOBOTIX Cactus Concept! Затова компанията гордо твърди, че всичките ѝ продукти и системи отговарят на изискванията на законите за национална отбрана на САЩ (NDAA) и са 100% съвместими с тях. MOBOTIX не използват SoC (система върху чип) или други компоненти, не работят със софтуер от китайски компании и това очевидно допълнително повишава сигурността им.

Снимки: Mobotix