Сред нарастващото многообразие от „умни“ smart устройства е все по-трудно да се ориентирате кое какво представлява, какви платформи поддържа или дори какво точно прави. За щастие това не може да се каже за осветителните тела или… постарому – лампите. Самата им форма, предназначение, необходимост от тях е толкова тривиална, че със сигурност символът на крушката е лесно разпознаваем дори от пеленачетата.

Когато към тази популярност и вкоренена в ежедневието ни нужда от мъничко светлина добавим и името на българската компания Allterco, нещата стават още по-интересни. Нашите приятели, благодарение на които успяхме да тестваме приличен брой умни устройства за осветление и контрол на ел. уреди, са създали цяла своя екосистема наречена Shelly. И като всяка модерна IoT екосистема, тя е базирана на модерна облачна автоматизация, разчитаща на домашната Wi-Fi мрежа и интернет, което означава, че устройствата и нямат нужда от хъб, за да работят – сериозно предимство от гледна точка на инвестиция в Smart home система. Нейното име е Shelly.

 

Концепцията за пълноценно домашно „умно“ изживяване

Познавам много хора, които се интересуват достатъчно много от темата Smart Home и са оборудвали жилищата си с най-различни умни устройства. Като започнем от датчици за пожар, наводнение, обир, преминем през камери за видеонаблюдение, осветителни тела и достигнем, разбира се, до музикални уредби, телевизори и дори печки и хладилници. Днес почти всяко електронно устройство може да се командва отдалечено, а дори онези, които нямат такава опция, все пак ще можете да гасите и стартирате дистанционно (след малко ще разберете как)!

Точно затова е особено важно да разчитате на софтуер, който е максимално user friendly, изглежда прекрасно и се свързва от всяка точка на света. Такива платформи обикновено наричаме „облачни“, а в случая с Shelly е специално помислено не само за повишаване на комфорта ви, но и за намаляването на сметките за ток. Нещо доста актуално през последните месеци, не мислите ли?

За да ползвате възможността за контрол на устройства, разбира се, първо трябва да се снабдите с такива (за няколко от тях ще разкажа по-надолу), а след това да изтеглите приложението Shelly Cloud App (за Android, IOS или Huawei AppGallery) и да си създадете акаунт. Ако все пак държите на някоя от световноизвестните платформи за домашна автоматизация като Google Home и Amazon Alexa, добрата новина е, че те също се поддържат от Shelly. Може да добавите устройствата от потребителския си профил и лесно да ги командвате и следите. Дори само с глас.

 

Софтуерът за управление на вашия облак е достъпен в масовите мобилни платформи – App Store за Apple/iPhone, Google Play за Android, както и в AppGallery за устройствата на Huawei. Той е изключително модерен и красив, като още от началния екран ще ви посрещне с информация за вашите стаи и устройствата в тях (можете да персонализирате и началния екран). Препоръчвам да организирате вашите умни джаджи, защото колкото повече стават те, толкова по-трудно ще се оправяте с бъркотията.

Приложението Shelly Cloud работи бързо и лесно, така че да контролирате дистанционно вашите устройства за домашна автоматизация. На всичко отгоре може да изпраща известия за всички автоматизирани събития във вашия дом. С лекота създава персонализирани графици или таймери за автоматични действия въз основа на конкретно време или събитие. От интерфейса може лесно да конфигурирате устройства, да управлявате настройките на вече добавените или да създадете персонализирани сцени чрез комбиниране на различни устройства. Всичко зависи от вашето въображение – дали да задействате определени действия за домашна автоматизация, в каква поредица да бъдат и какво да се случва. Така ще създавате изключително полезни автоматизирани таскове, които ще подобрят не само домашното ви изживяване, но и дори енергийната ефективност на жилището.

 

За да не ви объркам, отново ще повторя основните екстри, които ще можете да извършвате с вашите Shelly устройства в комбинация с приложението. Ще можете да обедините всичките си IoT устройства на едно място, да ги следите във всеки момент, да добавяте, триете и менажирате функциите им, дори да създавате отделни сцени (или сценарии за работа). Но не само това! Ще може да контролирате устройствата си от всяка точка по света и да следите консумацията им на енергия. За да си давате по-добра сметка за това, колко електричество изразходвате и за какво.

 

„Модерните“ – в бял или всеки друг цвят

Умишлено слагам думата в кавички, защото ще говоря за няколко модела „лампи“, които всъщност са далечни роднини на онези първите, създавани някога от Едисон (впрочем подобни ретро осветителни тела също се предлагат от Shelly!). Надявам се, не се сърдите, че ги наричам така? Реално това са супермодерни LED осветителни тела, чиято функция е не само да светят в бяло, докато се храните или четете книга, но могат да бъдат управлявани, гасени, усилвани или намалявани, или дори… да сменяте цвета им.

Успяхме да разгледаме два различни вида стандартни осветителни тела, като най-традиционните от тях се наричат Shelly Duo. Освен че създават чудесна и силна светлина, която не дразни, те имат и изключително дълъг живот (все пак говорим за LED технология, а не такава с нажежаема жичка). Тяхната електрическа консумация е доста ниска. Стандартната Shelly Duo, предлагаща се в Socket E27/E26, изглежда точно като крушките, познати от десетилетия, само че харчи едва 9 вата, въпреки че свети с 800 лумена. По-малките по размер събратя в по-модерния вариант, ползващ Socket GU10, харчат почти половината на това количество ток – само 5 вата, светейки с 400 лумена. Ако искате да създавате неповторима цветна атмосфера у дома си, тази серия има и RGB варианти за същите сокети.

Свързването и настройката на всички модели осветителни тела е лесно и логически грамотно. Пускате приложението на телефона, избирате добавяне (разбира се – завинтвате на позиция самата крушка) и се свързвате с безжичната мрежа, която самата тя е създала. По подразбиране името на Wi-Fi мрежата й е нещо приблизително наречено така: ShellyBulbDuo-35FA58. Свързвайки се към нея, вече можете да я добавите към списъка на управляваните в облака устройства и да имате достъп до нея отвсякъде.

Ако пък случайно нещо не проработи, запомнете „тайните действия“ за ресет на осветителното тяло до фабрични настройки. Те включват пет последователни загасвания и пускания, като след всяко загасване изчаквате 2–3 секунди. Когато лампата започне да премигва, значи е ресетната (а за цветните модели тя ще свети в червено).

Ще се зарадвате, колко много неща можете да правите с вашите устройства, след като са вече свързани. Ще можете не само да ги палите дистанционно или с глас и телефон (при условие че устройството е свързано с някой от гласовите асистенти Google Home или Alexa, разбира се), но ще можете да избирате цвета им (за RGB моделите), да настройвате таймер за изгасване или светване в определен час (или според времето за изгрев и залез на Слънцето), да ги пускате в нощен режим или пък да им задавате различни Action-и. И за да е „екшънът“ пълен, може да ги накарате да светят с различни светлинни ефекти, като Meteor Shower, Gradual Change или Flash. Запомнете – всички тези светлинни източници са напълно dimmable – т.е. можете да регулирате силата им на светене от 0 до 100% според вашето желание.

Няма да ви досаждам с повече подробности за типа на начините за свързване и сигурност, възможността за ъпдейти на фърмуера, нива на достъп, избор на втора безжична мрежа за бекъп и много, много други. Най-добре е да си ги разгледате и да им се порадвате сами.

 

Ретро визия и топло усещане

Неслучайно на пазара се появяват все повече ретро продукти. Носталгията по все още близкото минало е жива при много хора, но тези Vintage осветителните тела всъщност не се търсят само заради сантиментални ценности. Светлината, която създават, е много уютна, стилна, подходяща за вашите най-любими семейни кътчета. Самите продукти от линията Vintage на Shelly изглеждат супер приятно – през прозрачното им стъкло се виждат елементите на осветителното тяло, наподобяващи жичките при класическите „едисонови“ крушки. А това създава допълнителен емоционален комфорт.

Моделите, които тествахме (Vintage A60 и G125), следват същата идея. Като разликата е само в мощността и… големината им. Стандартно познатата ни крушка с нейния размер, прозрачност и цокъл е моделът А60, която може да управлявате по всички посочени начини, за които говорих преди малко (без цвета, разбира се). Можете да я пускате според график, да я настроите сама да се пали и гаси според изгрева и залеза навън, да регулирате яркостта й, както и дори да гледате във всеки един момент какво харчи като енергия.

Всички тези екстри са валидни и за модела G125, който обаче впечатлява с още нещо – своя обем! Или по-скоро… с размерите си! Разбира се, понякога размерът има значение, още повече, когато се вписва приятно в интериора ви. Осветителните тела Shelly G125 предлагат стилно димиране (за по-интимни и спокойни нощи), могат да се включват и изключват по разписание, както и разбира се – да бъдат управлявани чрез гласовите асистенти на Google и Amazon. Разгледайте ги – струва си да им обърнете внимание.

 

Можем ли да управляваме уредите си дистанционно и разумно?

То е ясно, че можем. Мисля, че говорих за това някъде по-нагоре в тази статия, като умишлено оставих тези параграфи за накрая. За осветителни тела можем да си говорим с часове, защото именно те придават атмосфера и уют в дома. Но все пак си остават само това – лампи по предназначение.

Какво можете да направите обаче, ако вашите уреди НЕ са създадени да бъдат „умни“? Т.е. нямат вграден процесор за контрол, нямат безжична връзка и т.н. А вие се нуждаете от това да можете да ги включвате, изключвате и контролирате колко време работят, както и да виждате какво харчат. Е, вариант има и той се нарича Shelly Plug – един от най-умните захранващи „контакти“ на пазара. Спокойно, няма да се наложи да къртите стената и да го монтирате. Той просто се добавя към вече наличен захранващ контакт, а след това към него може да свързвате външен електрически уред, чиято работа искате да контролирате с върховете на пръстите си. Неговият по-малък събрат, който също успяхме да тестваме, се нарича Shelly Plug S – той е толкова малък, че може да се пъхне навсякъде, като, разбира се, може да е ефективен само при не по-мощни от 2500 вата устройства (няма нужда да контролирате през него електрожена си, нали?).

Та да се върнем на Shelly Plug. Той прилича малко на онези зарядни за батерии 2AA, на които слагате 2 или 4 батерийки, после го пъхвате в контакта и чакате да се позаредят. Само че… без дупките за батерии. На тяхно място има стандартно шуко, в което да включите вашия ел. уред, който ще командвате от офиса си например. Този уред може да бъде каквото поискате – старата ви нощна лампа, климатик или печка, вентилатор… защо не и някой стар телевизор, който да пускате вечер с усилен звук, за да накарате евентуалните крадци да си помислят, че у вас е дошла на гости тъщата, докато вие сте всъщност на пътешествие?

Шегите настрана – благодарение на тези умни устройства можете да решите редица проблеми, като например далеч по-професионалното като действие… рестартиране на някой сървър, който е в провинцията и просто е зациклил. Спирате тока, пускате и готово! Спестили сте пари за скъпо гориво и ненужни разходки. Друг интересен акцент е Countdown таймерът. Или възможността да настроите през телефона си контакта на… фурната например. Така че нейният ток да спре точно след 1 час – когато пилето вече се е препекло, а вие отдавна сте забравили, че готвите, и сте задрямали на дивана. Не, няма да изгори, спокойно!

Shelly Plug и аналогичният, но по-малък Shelly Plug S могат да се добавят в облачното управление Shelly Cloud, да ги командвате безжично и директно от телефона или таблета си, да пускате и спирате течащия в тях ток по разписание или с изгрева/залеза на слънцето. Съвместим е с различни волтажи (дори има версия Shelly Plug US – за устройства с щатски куплунг). И най-якото, разбира се, че освен че може да гледате консумацията на контактите си дистанционно, то ще можете да ги контролирате с глас – посредством гласовите асистенти Google Assistant и Amazon Alexa.

Всички тези невероятни IoT (Internet оf Things) устройства можете да разгледате и закупите от сайта на Shelly. Добрата изненада е, че там ще откриете много повече умни устройства – защото няма как да поговорим едновременно за всичките. Но ще оставим тези приятни технологични изненади на вас, а за други техни интересни продукти се надяваме да ви разкажем съвсем скоро.

Ако пък предпочитате да получите пълен план за енергийноефективна автоматизация на процесите в дома ви, добрата новина е, че Shelly разполага с екип от инсталатори в България, които са на разположение, за да изслушат най-щурите ви smart home или smart office идеи и да ви помогнат да ги реализирате.