Ако вече сте се срещали с удоволствието от това да ползвате напълно безжични слушалки (True Wireless) в комбинация с активно заглушаване на шума (ANC – Active Noise Cancellation), вероятно си мислите, че нищо не може да ви изненада. Е, оказва се, че и на този фронт новости не липсват, и макар да става дума за слушалки модел от 2020 година, то техните функции трудно ще намерите дори при по-нови модели на конкурентни компании.

LG TONE Free FP-8 задават верния тон за употреба

Фактите сочат, че LG отдавна са известни като иноваторска компания. Те са изобретили редица технологии - като почнем от това, че масово използваните панели в почти всички топ OLED телевизори на пазара са именно от LG, минем през технологията NanoCell в LED телевизорите и стигнем до уникални неща като самовъзстановяващо се покритие за корпуса на смартфони или пък иновациите в домакинските уреди. За иновациите на LG може да се напишат няколко отделни статии, но не сега.

Затова не е много изненадващо, че именно LG предлагат начини за подобрение на функциите на изцяло безжичните True Wireless (TWS) слушалки, и то по начин, по който едва ли друга компания би се осмелила дори да мисли. Добре дошли в света на слушалките с… ултравиолетова дезинфекция! Не че тази технология е супер нова (има я от известно време на пазара), но сред морето от напълно безжични слушалки моделът LG TONE Free FP-8 наистина изпъква с някои функции, като например тази за обеззаразяване на силиконовите тапи – особено актуална за съвремието ни, повлияно от пандемията.

И слушалките, и кутийката са супер компактни

Минислушалките се предлагат в наистина компактна, овална и супер качествена кутия (в моя случай черна), а комплектът включва освен самите тях и два чифта допълнителни силиконови тапи за уши и USB-C кабел за зареждане. Самият калъф (или кутийка), както вече споменах, не е като другите, които сте свикнали да виждате сред TWS слушалките. LG TONE Free използват кутийка за зареждане с най-простата геометрична форма, за която можете да се сетите – кръг или овал! Прави впечатление и колко е малка, затова е удобно да я носите във всеки джоб, чанта или дори в панталона си. В същото време можете да сте спокойни, че тя няма да се отвори сама. Когато искате да я ползвате обаче, лесно може да я отворите дори с едната ръка.

Слушалките имат малки „крачета“, подобно на израстъци отстрани, които ви помагат да ги позиционирате по-добре в ушите си. Благодарение на тях можете и да разберете коя слушалка за кое ухо е, както и при нужда да ги сваляте и задържате временно. Това е далеч по-удобно спрямо слушалките от тип „бобчета“ например. Самите слушалки се зареждат директно от кутийката през трите контактни зони, вградени в тях. Последната също има вградена батерия, която от своя страна се зарежда от ел. мрежа чрез USB-C кабел (можете да ползвате всякакво зарядно или дори компютъра си в ролята на такова). И двете слушалки имат чувствителна на допир повърхност, като това, което ще се случва при докосване (пауза, превключване на функции, превъртане и др.), също може да бъде задавано и променяно чрез специалното приложение за Android или iOS.

Оригиналните иновативни функции

Основната топ характеристика на слушалките LG TONE Free, както вече казах, е дезинфекцията им с помощта на ултравиолетова светлина. Принципът е прост - УВ лъчението убива до 99.99% от бактериите (по-специално Staphulococcus aureus и Escherichia coli), които могат да се полепят по тях, така че UV диодът ги изтребва ефективно. Когато отваряте кутията със слушалки, понякога може да забележите синьо сияние, но не бързайте да се плашите и да затваряте очи – това НЕ е ултравиолетово лъчение. Първо, защото очите ви не могат да го виждат, и второ, защото LG са доста внимателни и не могат да допуснат тази вредна светлина просто хей така да осветява очите на хората. Така че реалната дезинфекция на слушалките се случва само и единствено когато кутията е свързана към зареждането (слушалките са вътре), а при това и задължително капакът да бъде затворен. Тогава дезинфекцията започва и продължава до 10 минути.

Технологията помага да се отървете и от бактерии, които могат да причинят различни кожни обриви и възпаления, както и сериозни заболявания. В случая на модела LG TONE Free тапите за различни видове ушни канали са изработени от хипоалергенен силикон. По този начин разработчиците „убиват два заека с един изстрел“: те не само премахват активно бактериите, но и облекчават страдащите от алергии спрямо дискомфорта, свързан с евентуални реакции към материала, от който са направени тапите.

Вашият смартфон може да се свързва с тези слушалки посредством приложение, с което да управлявате функциите им, иначе те ще са доста „стандартни“. Не трябва да ви учудва фактът, че те ще работят дори без него, но все пак го инсталирайте, за да имате повече възможности за мониторинг и настройки. В приложението можете да изберете например предварително зададени стойности на еквалайзера (включително да създадете свой собствен!), да промените схемата за управление с докосване и разбира се - да превключвате между режимите за намаляване на шума (за който ще стане дума след малко). Допълнителна опция, които може би ще се хареса на някои потребители, е, че оттам можете дори да позволите на слушалките да ви четат известия на глас - например съдържанието на всеки получен SMS! Интересно.

Друга много полезна характеристика е възможността за намиране на слушалките. Ако например някоя от двойката се е „затрила“ някъде (например е паднала между възглавниците на дивана), можете да активирате функцията за търсене от приложението. Слушалките ще издават странен звук, не много силен, но достатъчен, за да ги намерите в стаята. Този звук може да се включва отделно за дясната или лявата слушалка.

Добрият звук е подсигурен от Meridian

Повтарям това, което казах още отначало - като цяло LG има супер богат опит в иновациите, както и в аудио технологиите. Освен това вече от няколко години те си партнират с британската марка луксозни високоговорители Meridian Audio. Технологиите на реномирания производител е вградена в редица продукти на LG, като значително подобрява възприемането на звука. Така че ще се радвате на това сътрудничество и в модела LG TONE Free.

Иначе слушалките поддържат кодеците SBC и AAC, което е съвсем естествено за техния размер и цена (липсва aptX, който за TWS слушалките е рядкост и повишава доста цената им). По отношение на самия звук аз мога да похваля резултата, който е доста по-добър от редица сходни слушалки от този клас. Звукът на LG TONE Free е доста по-басов и отчетлив като честоти, а дори функцията за шумопотискане да е изключена, музиката звучи доста добре въпреки по-голямото количество проникващ навътре околен шум. Самите няколко предефинирани настройки на еквалайзера трябва да тествате сами, докато харесате вашите. Аз използвам и харесвам например повече баси, затова BASS е моята настройка в случая с тези слушалки.

Потискането на шума – ANC

Обръщам му специално внимание, защото тази функция е една от най-важните за всички нови типове слушалки. Екстра, позволяваща ми да вървя сутрин до работа и вечер към къщи, без да ме дразни околният шум от автомобили, трамваи и хора. Да, няма как да изолира всички шумове на 100% и е най-ефективна при ниските честоти (бучене на мотори и др.). Но това е супер достатъчно и когато почнете да го ползвате, ще свикнете толкова с него, че повече няма да искате да имате слушалки без шумопотискане.

По отношение на самия режим на шумопотискане LG TONE Free FP-8 се справя отлично. Поддържат се дори висок и нисък режим за намаляване на шума. High е предназначен за ситуации, когато наистина има много шум наоколо и бихте искали да се отървете от него по всякакъв начин (например в самолет, метро или когато наблизо копае багер). Вторият режим Low пък е за случаите, когато около вас не е прекалено шумно. Тогава се намалява звуковото налягане в ушите, но пък евентуалните силни звуци отвън ще преминават по-лесно. Лесно ще разберете кога кой режим да ползвате, след като започнете да се разхождате със слушалките навсякъде.

И още един мега полезен режим – Awareness, или „режимът за усилване на околните звуци“. Той прави точно обратното – все едно „разтваря“ тапите така, че да чувате всичко около вас, дори по-силно и ясно, отколкото по принцип. Този режим е полезен, когато вървите по улицата, но искате да говорите с някого до вас или пък да си купите кафе и сандвич – няма нужда да сваляте слушалките и да спирате музиката. Ще чувате директно през тях.

Добро представяне на батерията

За толкова компактни слушалки батериите са наистина ОК. В режим на възпроизвеждане на музика слушалките LG TONE Free FN7 могат да работят до 7 часа (ако не сте активирали намаляване на шума) или до 5 часа (с активирана функция за намаляване на шума). В този случай кутийката им ви позволява да ги зареждате напълно още цели два пъти. Така че общото време за слушане на любимата музика може да достигне до 21/15 часа (съответно без намаляване на шума / с намаляване на шума).

Ако по някаква причина обаче сте се разсеяли и зарядът им е паднал, то да знаете, че LG TONE Free с UVNano поддържат и бързо зареждане – само за 5 минути можете да заредите слушалките дотолкова, че да ви осигурят за около час слушане на музика. Това е възможно, когато сте ги свързали към достатъчно мощно зарядно устройство с USB кабел, разбира се. Освен това се поддържа дори безжично зареждане! Но то вече е „нормално“, т.е. няма как да става супер бързо и на висока скорост.

Ваш близък помощник и приятел

LG TONE Free с UVNano са удобни и функционални слушалки с отличен звук, добро шумопотискане и достоен живот на батерията на изключително разумна цена. Едно от основните предимства и уникални характеристики е дезинфекцията на тапите за уши, както и търсенето на слушалките чрез приложението. Лично аз не се сещам за функция, която да липсва в тези слушалки (освен кодека aptX, който няма как да е наличен за цената им). Но е факт например, че не всички техни конкуренти имат безжично и/или бързо зареждане, функция за търсене на слушалки и супер добра ергономичност. Освен това издържат на намокряне с вода (IPX4 стандарт) и ако спортувате, тичате или навън завали, няма защо да се притеснявате. Така че ако търсите висококачествени TWS слушалки, в които всичко е изпълнено на прилично ниво, това е най-добрият вариант!