За пръв път невролози в Минесота са успели да постигнат това, за което се говори от много време – способността да управляват и маневрират летящо устройство, без да използват друго освен мислите си. Това се постига чрез създаването на специална неинвазивна техника, позната ни като електроенцефалография (EEG), която записва мозъчните вълни и ги предава към устройството. Всеки човек, желаещ да управлява този минихеликоптер с мислите си, получава шапчица, покрита с общо 64 електрода, които изпращат сигнали към минихеликоптера по Wi-Fi мрежа.

 

Управлението с мисъл се извършва, като всеки от участниците си представя, че навигира хеликоптера, повдигайки лява или дясна ръка, без в действителност да го прави. Така те карат устройството да завива наляво, надясно, а повдигайки наум едновременно и двете си ръце, повишават височината, на която се издига то във въздуха.

 

Главният учен по проекта, доктор Бин Хем твърди, че това постижение е огромна крачка напред към бъдещето, когато надеждата е да се създават протези, които хората да могат да управляват също само с мисъл, а също така и летящи и наземни роботи, които да помагат на хора с увреждания да извършват ежедневни дейности.

Ето и видео на управлението в действие!