Хуманоидният робот Tesla Optimus показа забележителен напредък във видеоклип, публикуван в официалния акаунт на компанията. Видеото разкрива, че TeslaBot вече работи със същата цялостна невронна мрежа като автомобилите Tesla, която може да обработва входни видео данни и да генерира ответни реакции. 
Видеоклипът започва с това, че TeslaBot, известен още като робота Optimus, извършва рутинна процедура за самокалибриране, която е от съществено значение за адаптирането към нова среда. След това виждаме как TeslaBot може да използва своите сензори за зрение и местоположение, за да определи точно местоположението на крайниците си в пространството, без да разчита на външна обратна връзка. Това позволява на TeslaBot да взаимодейства с обекти и да изпълнява задачи с прецизност и сръчност. Една от задачите, които Optimus демонстрира, е да подреди сини и зелени блокчета в подходящи подноси. Роботът може да хваща всяко блокче с лекота и да ги сортира със скорост, подобна на човешката. Той може да се справя и с динамични промени в средата, например когато човек се намеси и премести блоковете. TeslaBot може бързо да се приспособи към новата ситуация и да продължи изпълнението на задачата си. Той може също така да коригира собствените си грешки, например когато блокчето спадне настрани и трябва да бъде завъртяно. 
Видеото демонстрира и баланса и гъвкавостта на TeslaBot, тъй като той изпълнява някои йога пози, които изискват да стои на един крак и да разгъва крайниците си. Тези пози не са свързани с някакви практически натоварвания, но показват как TeslaBot може да контролира тялото си и да поддържа стабилността си. 


Видеоклипът завършва с призив за присъединяване на още инженери към екипа на Tesla Optimus, тъй като проектът все още е в процес на разработка и се нуждае от повече таланти. Няма информация кога TeslaBot ще бъде готов за производство, но видеото подсказва, че той бележи бърз напредък и използва същия софтуер като автомобилите Tesla. 
Главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX Илон Мъск реагира на публикацията в X само с една дума - "прогрес". 
Друга компания, която работи върху хуманоиден робот, е базираната в Тексас Apptronik. Apptronik наскоро представи първия си търговски хуманоиден робот, който е предназначен да подпомага работната сила в промишлеността, като изпълнява повтарящи се задачи, които хората не искат да правят. Роботът също така е достъпен и дружелюбен, което го прави лесен за работа заедно с хората дори в някои от най-тежките среди. Роботът на Apptronik може да бъде потенциален конкурент на Optimus на Tesla, който все още е в процес на разработка.

Снимки: YouTube

Виж още: Батерията на Tesla е с по-дълъг живот при по-студен климат