Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA) започна разследване на 280 000 автомобила Tesla Model 3 и Model Y във връзка с оплаквания за внезапна загуба на контрол върху управлението. Проучването обхваща автомобилите от моделната година 2023 г., след като агенцията получи 12 оплаквания от собственици, съобщаващи за инциденти, при които воланът блокира или автомобилите губят асистент за усилване на управлението.

Според Ройтерс един от шофьорите е заявил, че неговият Model 3 се е плъзнал от пътя и се е ударил в дърво, след като воланът е отказал. Друг собственик на Модел Y съобщил, че воланът му се е дръпнал силно надясно и се е появило предупреждение за намалена помощ при управление.

Разследването е на етап предварителна оценка, тъй като регулаторът определя дали проблемът представлява необоснован риск за безопасността, който може да доведе до изтегляне. Струва си да се отбележи, че проучването се фокусира върху седаните Model 3 и SUV моделите Model Y от моделната година 2023 г., т.е. около 280 000 автомобила.

Tesla напоследък се сблъсква с критики по отношение на безопасността, включително оплаквания от нейната усъвършенствана система за подпомагане на водача Autopilot. Новата сонда на кормилното управление се прибавя към проблемите с контрола на качеството, които Tesla наблюдаваше при високопрофилните изтегляния на автомобили заради повреди на сензорния екран и пожари в батериите.

Компанията не е отговорила на искането на Ройтерс за коментар относно разследването на кормилното управление. Някои водачи обаче съобщиха, че са чакали със седмици за посещения в сервиз на Tesla и за забавяне на доставките на части, свързани с оплакванията им от кормилното управление.

От 2016 г. насам NHTSA е започнала повече от три дузини специални разследвания на произшествия с Tesla, като са докладвани 20 смъртни случая при катастрофи. Агенцията също така извършва цялостен преглед на системите ADAS на Tesla. С последното от тях NHTSA започна петото си разследване за Tesla през последните три години.

През юли стана ясно, че агенцията разследва фатална катастрофа с участието на автопилота на Tesla в Калифорния. Катастрофата, довела до трагична загуба на човешки живот, породи опасения относно безопасността и възможностите за автономно управление на електромобилите Tesla.

От друга страна, подвеждащите реклами за безопасност на Autopilot на Tesla наскоро бяха разследвани от главния прокурор на Калифорния.

Снимка: Unsplash

Виж още: Какво готви Северна Америка на Tesla?