Европейските физици от института за ядрени изследвания ЦЕРН поднесоха нова неприятна изненада на любителите на научните изследвания и открития.

Големият андронен колайдер, който през септември излезе от строя заради прегряване, ще заработи отново едва в края на лятото догодина, а възможно е дари и през септември.
Това съобщи електронното издание CyberSecurity, като се позова на шефа на отдела за връзки с обществеността в ЦЕРН, Джеймс Джилис.

Припомняме, гигантското съоръжение бе пуснато през септември. Едва 9 дни по-късно то се повреди и френските и швейцарските физици обявиха, че ще заработи отново в началото на 2009 година.
През ноември тази дата бе отложена до април, след което до юни. А днес се съобщава, че пускът отново се измества.

По думите на Джилис в ЦЕРН се разработват два възможни сценария за повторния старт на колайдера.

План А предвижда пуск на грандиозната установка в края на лятото на 2009 година.
Първоначално колайдерът ще работи известно време на минимална мощност, за да се намали вероятността от повторна повреда.
План Б изхожда от това в колайдера да бъде подменена почти цялата система за изпускане на налягането, а през 2010 година съоръжението да бъде пуснато на пълна мощност.
Засега инженерите и физиците, обслужващи Големия андронен колайдер са по-склонни на първия вариант, но не изключват от сметките и план Б.
Главното е да започнем да получаваме научни данни за сблъсъка на частиците.
Можем да кажем с голяма доза увереност, че колайдерът ще заработи през 2009 година, заяви Джилис.

По план Б инженерите ще трябва да поставят специални клапани на част от над 9-те хиляди магнита, необходими за изпускане на налягането.
За целта 27-километровият изстуден тунел ще трябва да се загрее до температури, при които могат да работят хора.
Всеки от 8-те сектора на колайдера се охлажда автономно, сега три от секторите са загрети.
Планът ни обхваща модификация на тези три сектора. Персоналът ще трябва да монтира клапани за изпускане на налягането на всички криостати на магнитите, за да се избегнат подобни ситуации в бъдеще.
Останалите 5 сектора ще оставим охладени и ще ги модифицираме само, ако се наложи, обясни говорителят.

Когато колайдерът бъде включен, той ще работи с мощност 5 трилиона електронволта, а по-късно мощността му ще достигне 7 трилиона електронволта.

Тагове: