Ако сте фенове на лютото, няма как да не сте се „опарили“ поне веднъж. Възможно е с времето да сте станали експерти, като сте прекарали доста време в запомняне на спецификите на различните сортове, но природата, както знаем, обича шегите и вероятно все някога ви е поднасяла прекалено лютото чушле в напълно неподходящия момент. Учени в тайландския университет Prince of Songkla обаче изобретиха аксесоар за телефон, който измерва точно колко люто е чушлето.

Повечето университетски изобретения не могат да се похвалят с красив дизайн, но Chilica-Pod е толкова изящен, че лесно го бихте сбъркали с лъскаво люто чушле. Включвайки го към умен телефон, то се свързва със специално разработено приложение, което отговаря за измерването на количеството капсаицин – главния виновник за лютото усещане. В самият сензор се поставя еднократна тестова лента, която съдържа графенови нанопластини. Те са подсилени с азотни атоми, което подобрява тяхната електрическа проводимост. Проба от лютата чушка (независимо дали е свежа или сушена) се смесва с разтвор, съдържащ етанол и се поставя върху тестовата лента. В досег с азота капсаицинът се окислява и произвежда електрически ток, който може да бъде измерен. Съответно колкото повече е произведеният ток, толкова по-високо е количеството на капсаицин. До този момент Chilica-Pod е тестван сериозно и резултатите са били идентични с тези, получени чрез лабораторни изследвания, направени благодарение на използването на специални уреди и методи. Разбира се, все пак използването на сензора на този етап не е толкова лесно и поражда логичния въпрос: кой би вземал проби от чушлета, преди да ги изяде.

Така че все още най-успешният начин да се предпазите от прекалено люто е... просто да не ядете люто.

Снимки: ACS Chemistry For Life

Виж още: Какво всъщност са алгоритмите и как точно работят?

Тагове: