Телескопът „Джеймс Уеб“ ни дава по-ясни изгледи на небесните обекти и разкрива скрити досега характеристики, откакто започна работа миналата година. Сега според проучване, проведено от международен екип от астрофизици, това може напълно да промени нашето разбиране за Космоса.

След като разгледаха изображения, направени от телескопа близо до Голямата мечка, учените откриха шест потенциални галактики, които са се образували само 500 до 700 милиона години след Големия взрив. Това, че може да са на възраст почти 13 милиарда години, обаче не е това, което ги прави странни, а че могат да имат толкова звезди, колкото Млечният път според изчисленията на екипа. Учените обясниха, че те не би трябвало да съществуват според настоящата космологична теория, тъй като по това време не би трябвало да е имало достатъчно материя, за да могат галактиките да образуват толкова звезди, колкото нашата.

Това, което учените са видели на изображенията, са няколко размити, но много ярки светлинни точки, които изглеждат червени за нашите инструменти, което показва, че са стари. Джоел Леджа, един от авторите на изследването, казва пред сайта Space.com, че учените обикновено очакват да видят млади и малки галактики, които светят в синьо, когато се взират в древната вселена, тъй като те ни изглеждат като „обекти, които току-що са се образували от първичната космическа супа“. (Не забравяйте, че отнема време на светлината да достигне Земята, така че по същество гледаме назад във времето, когато гледаме телескопични изображения.)

„Погледнахме в много ранната вселена за първи път и нямахме представа какво ще открием. Оказва се, че открихме нещо толкова неочаквано, че всъщност създава проблеми за науката. Поставя под въпрос цялата картина на формирането на ранните галактики“, коментира той. „Джеймс Уеб“ преди това засне изображения на дори по-стари галактики, които са се образували около 350 милиона години след Големия взрив. Те обаче са малки и не оспорват познанията ни по астрофизика.

Това, че тези шест галактики изглеждат стари и масивни, означава, че са образували стотици звезди годишно малко след Големия взрив. За сравнение Млечният път образува само около една до две нови звезди всяка година. Освен това тези потенциални галактики са около 30 пъти по-компактни по размер от нашите, въпреки че имат толкова много звезди.

Учените признават, че има вероятност размитите червени точки, които са видели, да са нещо друго – слаби квазари или свръхмасивни черни дупки. Те също могат да бъдат по-малки в действителност в сравнение с прогнозирания размер, който учените са получили от своите изчисления. Екипът се нуждае от повече данни и да провери откритията си чрез спектроскопия, но те смятат, че могат да получат официално потвърждение някъде през следващата година.

Снимка: NASA GSFC/CIL/Adriana Manrique Gutierrez

Виж още: Вентилаторът на PS5 ще работи различно според нуждите на всяка игра