Новият PlayStation 5 има доста голям вентилатор с диаметър 120 мм и дебелина 45 мм, но внушителните размери не са неговото единствено качество. Оказва се, че Sony планира да оптимизира работата на вентилатора на база нуждите на отделните игри. PlayStation 5 ще наблюдава температурата чрез сензори на дъното и тяхната средна стойност ще определи скоростта на вентилатора.

Има и още нещо: събраната от игрите информация ще се систематизира и обобщава, така че скоростта на вентилатора да бъде променяна софтуерно съгласно индивидуална информация за играта в базата данни.    

Тази теоретична оптимизация на вентилатора най-вероятно ще става със софтуерни ъпдейти. PlayStation геймърите са свикнали на нови версии на фърмуера, които добавят функции към конзолата, но ъпдейт, който променя физическите параметри на хардуера - това вече е необичайно.

Компанията потвърди още, че представянето на вентилатора няма да зависи от ориентацията на конзолата – хоризонтално или вертикално – стига да има достатъчно място за разпръскване на топлия въздух.

Снимка: Sony

Виж още: Вижте ексклузивен геймплей от няколко предстоящи PlayStation 5 игри (ВИДЕО)