Аналогов астронавт бързо реши пъзела на кубчето на Рубик, докато се носеше в микрогравитация.

Авиокосмическият инженер Бейли Бърнс, на 26 години, завърши известното кубче на Рубик само за 19 секунди по време на параболичен полет Vomit Comet, спонсориран от компанията за игри Rubik's.

За да стартира полетът за решаване на пъзели, трябваха цели две години с многобройни закъснения поради пандемия, но Бърнс каза, че допълнителното време ѝ е помогнало да практикува „скоростно сглобяване на кубчето“. В крайна сметка тя успя да намали наполовина времето си от личен рекорд от 42 секунди до стабилните 20.

Бърнс радостно се носеше в безтегловност, хвърляше кубчета и правеше кратки обръщания към участниците по време на полета, който редуваше няколко цикъла между около 30 секунди микрогравитация и около две минути приковаване на участниците към пода при двойна сила на земната гравитация.

„Това, за което говорим тук, е да бъдем любопитни, да бъдем креативни, да бъдем решителни и просто да се забавляваме с това“, каза Бърнс в кратко видео за полета, който се състоя на 9 април и включваше астронавта от Inspiration4 Сиан Проктър. Проктър и Бърнс са дългогодишни приятели; и двамата са прекарали време в аналоговото съоръжение за астронавти HI-SEAS по време на различни мисии.

Кубчето на Рубик е създадено през 1974 г. от унгарския учител по дизайн Ерно Рубик. Първоначално наречено Magic Cube, търговците го преименуваха на Rubik's Cube и започват да го продават в магазините през 1980 г. В рамките на две години 100 милиона решаващи пъзели ентусиасти са си купили многоцветния куб според данни на Музея на игрите.

Снимка: Unsplash

Виж още: Цялото удоволствие с марката Cyberpunk 2077 ще ви струва над 2000 долара

 

Тагове: