Допреди около десетилетие средно между 80 до 100 сателита годишно бяха изстрелвани в различни орбити. Някои бързо навлязоха отново в земната атмосфера, докато други ще останат в орбита десетилетия.

Това сега изглежда странно. През последните пет години, водени до голяма степен от възхода на комуникационните мрежи като Starlink на SpaceX и разпространението на малки сателити, броят на обектите, изстреляни в Космоса, се увеличи драстично.

Според Службата на ООН за въпросите на Космоса през 2017 г. годишният им брой е бил над 300. За сравнение през 2020 г. годишният брой на изстреляните обекти е надхвърлил 1000, а тази година общият им брой вече е над 2000.

Този радикално нарастващ брой сателити, повечето от които обикалят в рамките на 1000 км от повърхността на Земята, е причината, поради която ниската околоземна орбита е все по-затрупана с отломки. Mиналия месец горната част на китайската ракета Long March 6A неочаквано се разпадна, след като достави полезния си товар в орбита. А през ноември 2021 г. Русия свали собствения си сателит Космос 1408, създавайки повече от 1000 фрагмента в орбита. Международната космическа станция на NASA трябва да избягва тези отломки и до днес.

Учените и инженерите изчисляват, че има стотици хиляди парчета орбитални отломки с размерите на боровинка, които не могат да бъдат проследени. Като се имат предвид скоростите им, много пъти по-високи от скоростта на звука, тези малки обекти имат кинетичната енергия на падаща наковалня. Освен това има десетки хиляди парчета проследими отломки с размерите на футболна топка, които имат кинетичната енергия на голяма бомба. Разбира се - част от тях се увличат надолу в земната атмосфера и изгарят, но на тяхно място идват нови попълнения.

Астродинамикът от Тексаския университет в Остин Мориба Джа коментира за Ars Technica:

„Мисля, че ще загубим способността да използваме определени орбити, защото носещият капацитет ще се насити с предмети и боклуци. Орбиталният капацитет да бъде наситен означава момент, „когато нашите решения и действия вече не могат да предотвратят възникването на нежелани резултати“. Така че, ако се опитваме да сведем до минимум необходимостта да се отдръпваме от пътя или да се блъскаме един в друг и каквото и да правим, не можем да избегнем това, това означава, че на практика тази орбитална магистрала вече не е използваема“, предупреждава той.

„Прогнозирам, че това ще се случи. И също така прогнозирам, че ще станем свидетели на загуба на човешки живот от (1) обекти с размерите на училищен автобус, които се връщат и оцеляват при връщане и се сблъскват с населен район, или (2) хора, които пътуват като цивилни или професионални астронавти. Прогнозирам, че и двете неща ще се случат през следващото десетилетие.“

Снимка: Unsplash

Виж още: Новото поколение технологии на Nvidia е в сърцето на следващата вълна суперкомпютри