Вчера iOS App Store отпразнува своята десета годишнина. „Магазинът“ дебютира с 500 приложения на 10 юли 2008 година. Тогава Стив Джобс каза, че това е най-голямото събитие в кариерата му. Изглежда думите му се оказват верни - 10 години по-късно App Store е един от най-големите софтуерни магазини на планетата, пишат от The Verge. Днес в iTunes има повече от 2 млн. приложения, 20 млн. регистрирани разработчици, а приходите му надхвърлят 100 млрд. долара.

Нещата обаче невинаги са били такива, каквито са сега. Технологиите напредват през последните десет години. С тях се променя и начинът ни на живот и съответно нещата, за които използваме джаджите си.

Таблицата, която виждате по-долу, е направена oт TechCrunch и съпоставя App Store през 2008 с App Store през 2017 година. Оставяме ви да се върнете назад във времето, когато да пиеш бира от телефон си беше лукс.

Сигурно ви е странно да видите приложения като Pandora и AIM в първите десет на класацията. Но по онова време нямаше Snapchat и Instagram. Spotify беше съвсем в началото на развитието си и тепърва го пускаха извън САЩ. Познатият на всички Messenger се наричаше Facebook Chat. Дори iOS все още не беше iOS, а iPhone OS.

По онова време никой не е предполагал, че приложения като Netflix и Twitter ще заемат такава огромна част от ежедневието ни. Всъщност и двете компании пускат своите мобилни приложения чак през 2010 година.

Компаниите са изпаднали в затруднение, когато им се е наложило да направят изцяло нов софтуер

Като цяло на повечето услуги в началото им е било доста трудно да се адаптират към смартфоните и да направят изцяло нов софтуер, който да работи на тях. Не е странно, че таблиците с най-теглени приложения са изцяло променени. Uber и Snapchat са „израснали“ със смартфоните, затова не могат да бъдат сравнявани с тогавашните Facebook и Shazam.

Повечето приложения, които виждате в таблицата от 2008, вече не съществуват. Почти всички са Sherlocked. Това означава, че Apple са направили iOS с вградени приложения или функции, които директно правят неща като Recorder ненужни.

Нормално е от класациите да изчезнат приложения като Koi Pond и Lightsaber Unleashed. За 2008 те са били доста впечатляващи. Тогава хората още са се радвали на мултитъча и сензорите за допир. Сега нещата са доста по-комерсиални и хората са много по-зависими от своите джаджи. Тази годишнина на App Store ни кара да си спомним за едно време, когато най-големият проблем на Facebook не бяха фалшивите новини, а постоянните покани, които получавахме за Farmvillе.

Но нека не бъдем толкова черногледи. Технологиите през 2018 си имат и своите плюсове. Приложения като Enlight и Videoshop са от изключително голяма полза. През 2008 потребителите само са можели да мечтаят за това да правят професионални обработки на видеа и снимки от своите телефони.

Въпреки че през тези години са настъпили доста промени, някои неща са си все същите. Както виждате, Facebook и тогава, и сега е едно от най-теглените приложения в App Store. Също така изглежда, че голяма част от населението иска да се научи да свири на китара чрез своя смартфон. Разликата е в това, че през 2008 приложението се е казвало Pocket Guitar, а сега - Ultimate Guitar.

Смартфоните iPhone за добро или зло изцяло промениха концепцията, която сме имали някога за мобилините устройства, но без App Store тази революция в технологиите нямаше да бъде постижима. Преди десет години дори Стив Джобс не е мечтал за подобно глобално развитие на проектите си. Сега всичко, което търсите, е Available on the App Store. А пък ако някой ден се затъжите за „доброто старо време“, винаги можете да отидете в iTunes и да си изтеглите iBeer.

Тагове: