You are being watched! Не, това не е поредният епизод на Person of Interest и в текста по-долу няма да си говорим за теории на конспирацията, мистериозни правителствени машини с изкуствен интелект и неумиращата тема за това, следи ли ни Националната агенция за сигурност на САЩ или не.

В него ще стане дума за един по-тривиален, дори бихме го нарекли напълно легален метод за следене на вашата активност в уеб, от който обаче, сигурни сме, всеки от нас на драго сърце би се отървал, ако можеше.
А начините за това далеч не са толкова недостъпни, сложни или скъпи, колкото може би предполагате. Всъщност три от най-добрите сред тях са напълно безплатни и представляват добавки за любимия ви браузър, които ще забранят на „вечните” виновници, следящи изкъсо вашата интернет активност, Google, Facebook и Twitter да го правят – веднъж завинаги!

Disconnect

Тази страхотна добавка поддържа всички популярни съвременни браузъри без Internet Explorer. Тя е напълно безплатна, с отворен код и когато посетите страницата й, автоматично разпознава дали използвате Chrome, Firefox, Safari или Opera. След това можете да я инсталирате буквално с няколко клика на мишката.
Освен че блокира внушителен брой сайтове за следене (общо над 2000), Disconnect също така твърди, че повишава скоростта на интернет сърфирането, тъй като използва с около 17 процента по-малко пропускателна способност на вашата връзка. Доколко това е вярно, разбира се, трудно може да се проследи, но дори и да не изпълнява това свое обещание, Disconnect пак е изключително полезен инструмент, с който можете да останете напълно скрити за огромен брой сайтове за проследяване.
Ако ви интересува кои точно са те, добавката предлага изключително добре подреден, прегледен списък, в който всички те са подредени по категории: Рекламни, Аналитични, Социални и други.

 


По подразбиране Disconnect блокира всякакви опити за проследяване освен тези, които са пряко свързани със съдържанието на страницата, но ако си поиграете малко с настройките на добавката, можете да постигнете много по-фино ниво на контрол съобразно вашите лични предпочитания.
Disconnect дори разполага с изключително интелигентен инструмент за стряскащо точна визуализация на това, по какъв начин точно се следи всяка ваша стъпка онлайн и кои точно опити за това спира добавката.
Единственото, което може още да се желае по отношение на Disconnect, е малко по-подробна документация и обяснение за част от функциите и настройките на add on-а, които биха помогнали на по-малко запознатите с материята потребители да преценят кои заявки е добре да блокират и кои не.

Ghostery

За този чудесен инструмент вече е ставало въпрос. За разлика от Disconnect той се предлага във версии за всички възможни браузъри (Chrome, Safari, Opera, Internet Explorer, Firefox), a базата му от данни включва над 1600 сайта за проследяване, които програмата ефикасно блокира.
За съжаление само потребителите на Chrome могат да инсталират Ghostery като браузър добавка –  останалите ще трябва да свалят инсталационна версия на продукта. Това прави тази алтернатива една идея по-сложна за използване.

 


За сметка на това в момента, в който инсталацията на програмата приключи, Ghostery веднага ще ви предложи кратко упътване, което да ви преведе през процеса на първоначална настройка, и ще ви запознае с основните принципи на действие.
Голям плюс на Ghostery е, че той представя информацията за дейността си по доста по-ясен и разбираем начин от Disconnect – за всеки блокиран сайт например ще видите конкретно описание на компанията, стояща зад него, и какъв тип данни събира той. Така по-лесно можете да прецените дали да блокирате въпросния сайт или не.
Единственият по-сериозен минус на Ghostery са досадните изскачащи инфо прозорци, които само ви уведомяват за един или друг блокиран сайт, но не ви дават възможност за никакви последващи действия.

Donottrackme

Тази алтернатива е най-бедна на сайтове, подлежащи на блокиране – едва 600. Тя работи с всички популярни браузъри без Opera, но голямо нейно предимство е, че е значително по-лесна за настройка и инсталиране от Disconnect и Ghostery.
Освен това интерфейсът на Donottrackme е най-забавен и информативен. Приятната графична презентация в долната част на екрана на браузъра ви например показва безоблачно синьо небе, ако на „хоризонта” липсват сайтове за следене, подлежащи на блокиране.

 


Ако страницата, която сте отворили, препраща или е свързана към сайтове за следене, това се визуализира посредством малка икона, която освен това индикира и техния брой. Ако щракнете върху нея, ще получите и по-детайлна информация за това, какви точно проследяващи функции изпълнява всеки блокиран сайт.
Все пак сравнително ограничената база от 600 подлежащи на блокиране сайта е слабост на добавката. Ако търсите максимална сигурност за личната си информация, може би е по-добре да заложите на Disconnect или Ghostery.

Тагове: