Днес, 20 юни, комисия на Европейския парламент ще гласува „за“ или „против“ приемането на нов член от Закона за авторското право. Въпросният Член 13 ще промени тотално интернет, пишат от The Verge. Това може да ви звучи преувеличено, но над 70 експерти, включително Тим Бърнърс-Лий – създателят на World Wide Web, и Джими Уейлс, човекът зад Wikipedia, не крият възмущението си от евентуалната промяна.

Ако Член 13 влезе в сила, това означава, че каквото и да качвате, в която и да било платформа, ще бъде проверявано за нарушаване на авторски права. Въпросният член се стовари на хората малко изневиделица. Кори Доктороу, който води организация срещу приемането на промените, заедно с Electronic Frontier Foundation, каза следното: „Въобще не се очакваше този член да влезе в крайния вариант, докато не беше представен отново на 25 май (деня, в който GDPR влезе в сила)“.

Аксел Вос, член на Европейския парламент, който поема водещата роля в законопроекта за авторските права, твърди, че няма да бъде използван филтър. Тогава каква друга „ефективна технология“ за предотвратяване на нарушаването на авторски права освен филтриране ще се използва? Вос казва, че не знае точно кои платформи ще бъдат засегнати.

Явно не са си взели поука, след като видяха до какво доведе FOSTA

Ако не можете ясно да си представите какво ще направи Член 13 с интернет, спомнете си как заради YouTube Content ID бяха свалени много видеоклипове от платформата, а причините за това бяха нелепи. Например изтритото видео, в което на заден фон се чува чуруликането на птички, защото в авторските права на една песен също има чуруликащи птички като фон. Или когато в YouTube беше спряно пряко предаване, защото хората започнаха да пеят Happy Birthday.

Покрай Член 13 обаче се отделя по-малко внимание на Член 11, който налага данъци на платформите, в които се пишат новини от всякакъв вид. Идеята е да се спрат „фалшивите новини“. Според Джулия Реда, член на Европарламента, сайтовете, в които се пишат фалшиви новини, няма да имат голямо желание да плащат данъци, докато легитимните сайтове мирно и тихо ще изпълняват закона. В това донякъде има логика, но все пак е леко прекалено.

Членове 11 и 13 не са решението 

Ако днес комисията гласува „за“, много е вероятно промените да бъдат приети. Доктроу се съгласява с това, че трябва да се вземат някакви решения и по-големите платформи да затегнат мерките си за нарушаване на авторските права, но Членове 11 и 13 не са решението.

Трябва да се мисли и за последиците, до които може да доведе новият закон. Не трябва да забравяме, че хората обичат да злоупотребяват с всяко нещо. Какво ще стане, ако по-висшите сили си наложат мнението и започнат да манипулират тези „филтри“. Могат да наложат редица несправедливи забрани на съдържание, което не е изгодно за тях. Тогава какво ще се случи със свободата в интернет? Може би в даден момент няма да можем да публикуваме личното си мнение... Това „филтриране“ може да се превърне в много опасно оръжие.

Обновена: Днес Комисия по правни въпроси към ЕС гласува в полза на промените. Въпреки че голяма част от тях просто обновяват съществуващи правила, именно Членове 11 и 13 са притеснителните. Това все още не означава, че са официално приети. За да се случи това, промените трябва да бъдат гласувани от Европейския парламент. Гласуването най-вероятно ще стане между декември тази година и първата половина на 2019. През този период може да настъпят много промени.