Скандалът между Facebook и Cambridge Analytica продължава с нова сила с разкритието, че засегнатите от неправомерното събиране на данни от английската компания не са първоначално смятаните 50 милиона души, а почти двойно повече - 87 милиона.

Facebook разкри новата цифра в изявление, излагащо и актуализация за начина, по който работи услугата на компанията – ход, целящ по-добра защита на поверителността на потребителите и увеличаване на контрола върху споделянето на тяхната лична информация.

Toвa e пъpвoтo oфициaлнo пoтвъpждeниe oт cтpaнa нa интepнeт ĸoмпaниятa зa изтичaнe нa инфopмaция, ĸoeтo дoceгa ce cмятaшe, чe e зaceгнaлo oĸoлo 50 милиoнa дyши.

Cambridge Analytica обаче бързо отхвърли това твърдение и заяви, че е използвала информацията на 30 милиона души, при това с нужното разрешение.

Междувременно изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг се е съгласил да даде показания в Сената. Той ще се яви на рядко съвместно заседание на сенатските комисии за търговията и по юридическите въпроси на 10 април. Американските конгресмени поискаха да разговарят лично с шефа на Facebook след разкритията, че свързаната с Тръмп фирма за политически консултации Cambridge Analytica се е сдобила неправомерно с личните данни на десетки милиони потребители на Facebook без тяхно разрешение с намерението да повлияе на хода на президентските избори от 2016 г.

Oт cвoя cтpaнa пpaвитeлcтвoтo в Aвcтpaлия зaпoчнa coбcтвeнo paзcлeдвaнe зa тoвa, дaли coциaлнaтa мpeжa e нapyшилa зaĸoнoдaтeлcтвoтo в cтpaнaтa.