Google и Getty images постигнаха споразумение по жалбата на Getty за авторски права върху снимки, от което най-вероятно ще забележите ефектите съвсем скоро. Google ще получи “многогодишен” лиценз за снимките на Getty, като в замяна ще промени подхода на търсачката при намиране на изображения. Google ще се постарае повече в отбелязването на собствеността на снимките, които намирате, за да знаете дали е необходимо да платите, за да ги имате. Бутонът “вижте изображението” ще бъде премахнат, за да се намалят тегленията на самите снимки. 

Getty Images е обвинила Google в това, че е “пиратски магазин”, защото можете да теглите снимки, без да посещавате сайта, на който принадлежат. Google отдавна има опция за филтриране на снимките по лицензионни права, но това само ще ви улесни, ако съзнателно сте решили да уважавате авторското право. Новите реформи също няма да спрат тези, които искат да изтеглят изображението, което им е нужно, но поне ще ограничи свалянията от хора, които просто не са достатъчно наясно със законовите разпоредби за авторско право. 

Цената на сделката за Google не е известна, но е сигурно че компанията е направила всичко възможно, за да я постигне. Google вече си има достатъчно проблеми за решаване, включително глоби, свързани с търговия и данъчни конфликти.