Facebook въведе нови правила в политиката за използване на социалната мрежа и Instagram от разработчици. С тях се забранява на разработчиците да използват информация, която е взета от тези платформи, за да се предлагат софтуерни инструменти, които да служат за следене на потребителите. Това беше обявено от Роб Шерман, заместник-директор на Facebook за защитата на личните данни.

Промяната в правилата на Facebook за използване на платформата ѝ са следствие на разговори с няколко правозащитни организации, една от които е ACLU (American Civil Liberties Union). През октомври от организацията излязоха с доклад, че служителите на реда са използвали информация от социалните медии чрез приложението Geofeedia, за да следят протестиращите в Балтимор. Малко по-късно Facebook, Instagram и Twitter прекратиха достъпа на програмата.

От Facebook заявиха, че ще продължат съвместната работа с правозащитни организации, включително споменатата ACLU и Color of Change, за да направят най-точните промени в политиката си. "Поздравяваме Facebook и Instagram за предприетата стъпка и призоваваме всички компании, които твърдят, че ценят правдата, да предприемат същите промени и да спрат използването на социалните медии за следене на чернокожите и тъмнокожи хора от по-бедните общности", коментира Бранди Колинс от Color of Change в официално изявление, споделено от The Verge.

Facebook използва различни методи за наблюдение на разработчиците, включително и автоматично генерирани доклади, но дали има начин да гарантира, че създателите на софтуер ще се съобразят с промените? Трудно е да се каже, но въпреки това изясняването на правилата е стъпка в точната посока.

Оцени:
Рейтинг: 4
Тагове:
Още от Social

Образователният проект Amazon Web Services Educate идва за пръв път в България

5 | 14.11.2017