Информация за стартирането на Libra като нова криптовалута беше публикувана в блога на американската компания Facebook. За тази цел техно гигантът ще регистрира дъщерно дружество, наречено Calibra, за предоставяне на финансови услуги на потребителите. Първата стъпка на Calibra ще бъде да създаде блокчейн портфейл, който е планиран да бъде пуснат за Android и iOS платформите през 2020 година.


Смята се, че новата организация ще изпълнява не само финансова, но и хуманитарна мисия, която ще помага на бизнеса в развиващите се страни и ще предоставя на мигрантите възможност да прехвърлят пари безплатно в родните си места. Очаква се всички тези мерки да засилят влиянието на Facebook върху пазара, който все още е нов за компанията.

За да се осигури бързото развитие на новата мрежа, в Швейцария е регистрирана асоциация Libra, която включва водещи технологични, финансови и търговски дружества. Гиганти, като MasterCard, Visa, PayPal, Uber, eBay, Coinbase, Andreessen Horowitz и други компании вече са заявили желанието си да работят с новата криптовалута.

Вижте още: Внимание: Google Play приложение краде криптовалутата ви