Facebook и Google са конкуренти в много отношения, но сега двете компании са стартирали сътрудничество, за да могат да доведат своите проекти за безпилотни летателни апарати, доставящи интернет по света, до успешен край.

Документи, подадени във Федералната комисия по съобщенията на САЩ, показват, че и двете компании лобират за промяна на международното право, за да се улесни използването на въздухоплавателни средства на около 20 километра над земята (в стратосферата) с цел да се осигури достъп до интернет на над 4 милиарда души.

Балоните от Project Loon на Google се справят по-добре от очакваното, а интернет дронът на Facebook е готов за реални тестове.

На Solve конференцията в Масачузетския технологичен институт в Кеймбридж, Масачузетс, в понеделник представители на конкуриращите се проекти казаха, че сега работят заедно, въпреки че не уточниха колко.

Към двете компании са били зададени въпросите: „Как да се даде достъп до интернет на всеки на Земята?“ и „Защо не си сътрудничат, вместо да вървят паралелно, търсейки начин за постигане на едно и също нещо?“.

"Не трябва да предполагате, че ние вече не работим заедно", казва Яел Магуайър, който води Facebook Connectivity Lab, работещ по интернет достъпа. Рич Девал, който е бил ръководител на Project Loon на Google, е потвърдил, че лидерите на двата проекта, за които говорим, „очакват с нетърпение съвместните възможности, както и някаква приятелска конкуренция".

По-късно Магуайър отказва да каже в какво точно се изразява партньорството между двете компании. "Ние сме заедно в някои неща", казва той.

Истината е, че проектите на Facebook и Google се припокриват в много отношения, а не само в крайните им цели. Например двете компании работят върху използването на лазери за прехвърляне на данни по-бързо. Google също има проект за свои собствени безпилотни самолети, които разпръскват интернет, въпреки че той е на много ранен етап.

Двете компании също са изправени пред едни и същи предизвикателства. Използването на стратосферата за безпилотни летателни апарати или балони в голям мащаб ще изисква промени в правилата, регулиращи използването на въздушното пространство и безжични комуникации.

На 11 юни Facebook и Google едновременно са подали писма в FCC с искане за предоставяне на конкретен радиочестотен спектър, за да се насърчи внедряването на "високоатмосферни платформени станции", т.е. балоните на Google и интернет дроновете на Facebook. Ако тази идея получи достатъчна подкрепа, тя ще бъде разгледана от International Telecommunication Union на Световната конференция по радиокомуникации през ноември тази година. Събитието се провежда на всеки три или четири години и то е форум за преразглеждане на международните договори, които уреждат използването на радиочестотния спектър и комуникационните сателитни орбити.

Но дори обединените усилия на Google и Facebook няма да могат наистина да предизвикат глобална промяна за насърчаване на равния достъп до образование и интернет, казва Никълъс Негропонте, професор в Media Lab на Масачузетския технологичен институт и основател на проекта One Laptop Per Child.

"Мисля, че интернет свързаността ще се превърне в човешко право", каза Негропонте. „Подобно на обществените пътища, поддържани от правителствата на всяка страна“, допълва той.

Проектите на Google и Facebook досега изглежда са съсредоточени върху работата със съществуващите телекомуникационни компании, но не и с правителствата. Google планира да дава достъп под наем до нейните балони на съществуващите мобилни оператори и вече прави проучвания в южното полукълбо. Facebook планира да пусне подробности за някои свои технологии безплатно.

Негропонте заяви, че корпоративни проекти като тези (на Google и Facebook) могат да помогнат за намаляване на разходите, необходими за инфраструктура, но за осигуряване на интернет навсякъде за милиарди хора проектите ще трябва да бъдат разгърнати в публичния сектор.

 

Анди Рубин: "Следващата голяма вълна в компютрите ще бъде в областта на изкуствения интелект"